Söt hund i sommargräs

Hundrisker på sommaren

Försäkringsbolaget Agria släpper en varningslista på saker man kan försöka undvika att hunden drabbas av i sommar:

– Att antalet skador ökar beror sannolikt på att vädret är varmt och lockar till aktiviteter utomhus. Hundarna kan trampa på glasskärvor med mer eller mindre omfattande skärsår som följd. En huggorm som solar sig på skogsstigen kan medföra flera dagars oväntad vistelse på djursjukhus för en nyfiken hund, säger Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria

Hundar råkar ut för olyckor och skadar sig året runt, men under sommaren är det fler hundar än annars som råkar illa ut. Juli är den månad då allra flest hundar råkar ut för traumatiska skador. Förmodligen för att hunden följer med sin ägare på resor och andra äventyr under semesterveckorna och spenderar mer tid utomhus. Statistik visar att antalet traumatiska skador som till exempel skärsår och klobrott ökar med 8 procent under sommarmånaderna.

Vanliga skador under sommaren

Traumatiska skador hud, klo eller skelett
Se upp för sönderslagna flaskor eller andra vassa kanter som kan döljas på stranden eller i gräset och ge hunden otäcka sår. Skulle olyckan vara framme så rengör genom att spola med koksalt så fort som möjligt.

Orm- och insektbett
Ormbett kan vara mycket farligt. Misstänker du att din hund blivit biten är det viktigt att hålla den i stillhet och åker direkt till veterinär. Vanliga getingstick är oftast ofarlig, men kan göra att hunden får en rodnad, blir svullen och lite öm.

Svalt främmande kropp
Försök att hålla hunden borta från grillen i sommar. Hunden mår inte bra av överblivna grillrester, speciellt inte fågel-, fläsk- och fiskben eller majskolvar. Symtom på att hunden har fått i sig något olämpligt är att den börjar kräkas, dricka och äta dåligt och har svårt att göra sina behov.

Påkörd av bil/tåg
Ta hunden till veterinär så snart som möjligt. När du tar hand om en trafikskadad hund är det viktig att vara försiktig. En hund som har ont kan bli oberäknelig och även den snällaste hund kan hugga efter människor.

Hot spot
Hot spot är fuktiga eksem som i varmt och badvänligt väder kan dyka upp där pälsen är tät – på kinder, under öronen och på länden. Om hunden doppar huvudet när den badar kan den på grund av den långa vinklade hörselgången få svårt att skaka ur all vätska. Det gör att det finns en ökad risk för öroninflammation av jästsvamp.

Sommarfaror Härliga Hund har skrivit mer ingående om:

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

En dans med döden med långsamma steg

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?