Söt spaniel ligger på mage och kikar

Kan du tänka dig att dela hund?

Att vara hundägare är oftast mest härligt, men inte alltid, och det är ett stort åtagande för många år framöver. Kanske är framtidens melodi att kunna hyra en hund ibland i stället?

Den nya delningsekonomin vinner allt större mark över hela världen. Numera kan vi dela, hyra och låna allt från bilar i bilpooler till kläder och verktyg av främmande personer eller företag. Det är hållbart och bra på många sätt, men att fullt ut dela på en levande varelse, sitt husdjur, är än så länge ovanligt. Visserligen har många exempelvis delad vårdnad efter en skilsmässa, är fodervärd eller tar regelbundet hand om någon annans hund, men få delar sin hund med främmande personer.

I en nyligen genomförd undersökning av bilföretaget Ford som omfattade 10 000 personer i Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Sverige, konstaterar man att svenskarna faktiskt är betydligt mer villiga att dela med sig av sin hund än i övriga länder. Nära en tredjedel (31 %) av de tillfrågade svenskarna kunde tänka sig att dela med sig av sin hund – mot betalning. Motsvarande siffra för övriga länder var 17 %.

Delad mobiltelefon, skor, kläder eller att turas om med matlagning är svenskarna däremot mindre pigga på än övriga Europa. Bara lite drygt en fjärdedel av svenskarna (26 %) kan tänka sig att dela mobiltelefon med någon annan. Däremot samåker vi gärna och delar parkeringsplats eller bil via bilpooler, det tyckte cirka 80 % var helt okej. Generellt sett låg svenskarna i topp när det gällde att säga sig vara villiga att anamma den nya delningsekonomin, utom då när det gäller det riktigt privata – som mobiltelefonen och kläderna. Men det var alltså fler som kunde tänka sig att låna ut sin hund än sin mobiltelefon …

Tänker du likadant? Skulle du kunna tänka dig att låna ut din hund till en främmande person?

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla