bassett lyssnar på musik i högtalare

Hundar föredrar Beyoncé

Om hundar får välja är det moderna hits snarare än klassisk musik som tilltalar dem. Det visar en vetenskaplig undersökning genomförd på uppdrag av Sony, av Anna Wilkinson, som är doktor i kognitiv beteendeterapi för djur.

I samband med lanseringen av sitt nya högtalarsystem har Sony valt att ta reda på vilken musik människans bästa vän föredrar. Undersökningen vid namn ”Music Preference in Domestic Dogs” visar att 62 procent av sällskapshundarna är benägna att vifta på svansen till låtar med högre tempo snarare än klassiska stycken. Undersökningen genomfördes med hjälp av den europeiska organisationen ASAB (Association for the Study of Animal behaviour) där Anna Wilkinson är verksam.

För att illustrera resultatet har Sony tagit fram en film på hur djur reagerar till EDM-hiten ”Animals” av Martin Garrix*. För att ta del av hur hundar, katter och kaniner festar loss i takt till musik och ljuseffekter från högtalarna, kolla här:

Så gick undersökningen till

I studien ingick nio vuxna sällskapshundar av olika raser samt två stycken Sony GTK-XB7- högtalare. Hundarna fick lyssna på tio låtar från två musikgenrer; populär- och klassisk.

Musiken spelades samtidigt från båda högtalarna, en låt från vardera genre. För att säkerställa opartiskhet randomiserades kombinationen av låtar. Under tiden musiken spelades dokumenterades och jämfördes hundarnas reaktioner. Djuren tenderade att spendera mer tid vid högtalaren som spelade moderna hits vilket tolkades som att de föredrar den musikstilen mer.

Populärmusik Klassisk musik
What do you mean – Justin Bieber Canon in D – Pachelbel
Shake it off – Taylor Swift Sockerféens Dans – Tchaikovsky
Single Ladies – Beyoncé Eine Kleine Nachtmusik – Mozart
Animals – Martin Garrix Orchestral Suite No. 3 in D Major – Bach
Hound Dog – Elvis Presley Symfoni nr 7 – Beethoven

 

– Studien visar en intressant skillnad vad gäller musikalisk preferens mellan populärmusik och klassisk musik. När de fick tio val baserat på de två musikstilarna föredrog hundarna konsekvent den högtalare som spelade populärmusik, säger Anna Wilkinson.

Inga djur skadades under varken undersökningen eller filminspelningen. Etiskt godkännande erhölls av University of Lincoln Ethics Committee i Storbritannien, liksom undertecknat informerat samtycke från djurens ägare.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla