Illustration: Hur semestrar du med hunden?

6 olika semestertyper – vilka är du och din hund?

Lata dagar bland högljudda barn, festprissar och grannhundar på campingplatsen? Eller tystnad och rörelseglädje på fjället? Härliga Hund har kartlagt vilken semesterform som passar just
dig och din hund bäst.

1. Skepp ohoj!

På med flytvästen och sjömanskostymen bara, så blir Ludde en riktig Båtsman! Njae, riktigt så enkelt är det inte. En båtsemester med hund ställer krav på alla inblandade.

En stor hund behöver utrymme, något som det är ont om ombord. Alla hundar behöver motion och äventyr, för att inte tala om att få sköta sina toalett­bestyr med jämna mellanrum – någon annanstans än på en kal klippa. Det gäller att välja landstigningsplats och natthamn med omsorg och inte planera in för långa etapper till sjöss.

Men med rätt ras och personlighet hos hunden kan den båtburna familjen få en riktig kanonsemestrer. För var trivs en flatcoated retriever, wachtelhund, labrador, pudel eller portugisisk vattenhund bäst? I vatten.

Dessa raser är ju också avlade för ett tätt samarbete med sin förare och är därmed lättare att ha med sig på en liten yta.

Simma lugnt i sommar!

2. I toppform mot toppen

Gillar ni torrfoder, både hund och människa? Då är en fjällvandring vad ni ska satsa på.

Att vara i rörelse passar alla hundar. Men om den största fysiska utmaningen resten av året är en kissrunda runt kvarteret gäller det att lägga sig i hårdträning. En mil om dagen i ovan terräng är inget för otränade ben, vem de än sitter på.

En liten papillon, mops eller bichon frisé kan behöva bäras vissa sträckor. Bra då att det finns ryggsäckar med nättak att sätta sin trötta kompis i!

Har du däremot en atletisk hund med mycket motor och äventyrsanda – en schäfer, border collie, lapsk vallhund, lajka, siberian husky, norsk lundehund, appenzeller sennenhund eller kelpie – blir fjällvandringen årets höjdpunkt för er båda.

En sak att tänka på när solen gassar på fjället är solskydd. En ljus hund med tunn päls blir lätt solbränd och en mörk hund med kraftigare päls överhettad. Se till att hunden får skugga emellanåt!

Har du en atletisk hund som gillar torrfoder? Grattis! Då kan ni sikta på en riktig toppsemester.

Har du en atletisk hund som gillar torrfoder? Grattis! Då kan ni sikta på en riktig toppsemester.

3. Borta bra, hemma bäst

Har du en Svipp, stanna i Bullerbyn!

En gårdvar, som älskar sitt revir och sin lya framför allt annat, får en optimal semester på hemmaplan tillsammans med sin flock. En jackpot för din bouvier des flandres, kuvasz, puli, tibetanska spaniel, briard, broholmer eller dansk-svenska gårdshund!

På hemmasemestern har din hund och du chansen att vara tillsammans precis så mycket som ni båda är värda. Det ger möjlighet att träna på det som inte hinns med i vardagen. Det är också nu ni kan lära känna varandra ordentligt på djupet.

Vad blir årets nya utmaning? Att öva upp hunden i kantarell­­sök, kanske?

4. Man ska ha husvagn

Flintastek på grillen, hoppande barn på en jättestudsmatta och en massa nya hundar att möta på promenaden … Det som är kravlös avkoppling för de tvåbenta kan vara en stressande miljö för den fyrbente, som noterar varje rörelse, ljud och doftspår. Att bo på camping­plats kräver sin hund!

En förarbunden hund, som oavsett omständigheter gärna håller sig runt ägaren kan njuta av den här semestern medan raser med tydlig vaktinstinkt får det svårt på campingplatsen. Även larmande rasers egenskaper kan ställa till det, då varje nytt ställe ska larmas på. Ett tips är att inleda med en tydlig rutin för att visa att nu bor vi här: Led runt hunden i det nya området, låt den kissa in sig och skapa sedan en tydlig avgränsning till husvagnsplatsen med ett staket av kompostgaller.

Några raser som brukar uppskatta livet på en campingplats är lancashire heeler, tax, whippet, chinese crested dog, eurasier och caanan dog.

Men husvagnssemester handlar ju inte bara om att bo på campingplats – man ska ta sig dit också. En fransk bulldog har bättre ”av- och på-knapp” än en bordercollie och kan därför ha mer tålamod med bilåkning. Framför allt handlar det dock om den individuella hunden: Blir din hund åksjuk, och är den bilvan eller inte?

5. Bye, bye, Sweden

Resa utomlands med hunden – hur krångligt låter inte det?

Men så behöver det inte alls vara. Med hundpasset i bakfickan och en ID-märkt och rabiesvaccinerad hund är det inget att dra sig för.

Tvärtom finns det många hundvänliga länder runt om i Europa att upptäcka, exempelvis Italien och Kroatien. Ofta är hunden till och med mer välkommen på exempelvis restauranger och hotell där än vad vi är vana vid på ­hemmaplan.

En stadshund, som har kaféhäng som vardagssyssla, ägnar sig förstås lika gärna åt det utomlands. Särskilt larmande små tempelhundar, som tibetansk spaniel, kan uppskatta en stads­semester till fullo. Tänk att få sitta i kanten av en piazza tillsammans med husse eller matte och bara få ta in allt som händer! En drömtillvaro för en spejare!

6. Semester på varsitt håll

Ingen hund vill vara ifrån sin flock. Med god miljö- och socialiseringsträning klarar hunden allt från storstäder till fingrande småkusiner.

Det finns helt enkelt inte så många bra anledningar att lämna sin hund på pensionat och semestra på egen hand. Men några finns det:

• Om hundägaren är sjuk, behöver vila upp sig och inte riktigt orkar ge sin hund vad den behöver kan en självständig och äventyrslysten hund få det väl så bra på annat håll. Det finns hundpensionat som lyckas skapa en leklandskänsla för sina gäster, en miljö och verksamhet där hundarna utvecklas, mår bra, får utlopp för sina naturliga beteenden och får ett rikt och positivt socialt liv med andra hundar.

• Samma sak gäller om hund och ägare har gått varandra lite på nerverna en tid på grund av något problembeteende hos hunden. Egentid och återhämtning för ägaren kan göra susen för att orka ta tag i problemen och få en nystart tillsammans.

semester3

Till sist …

… glöm inte spontansemestern! Packa väskan, stoppa hunden i bagaget och åk i väg utan uppgjort mål. Ta lite åt höger och lite åt vänster och se var ni hamnar. Boendet får lösa sig eftersom.

Det här är semester i dess renaste form, fylld av frihetskänsla och äventyr. Perfekt för radarparet, hunden och hussen/matten som delar blodomlopp!

Sugen på att läsa mer? Här kan du köpa lösnummer av Härliga Hund.

 

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Mitt skinn är inte värt mer än ditt

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?