hundar som varnar

Dags att backa undan!

Att hunden biter är en mardröm, men det är ytterst sällan en attack kommer utan förvarning. Ofta har hunden mycket tydligt talat om att den inte känner sig bekväm och vill att du, barnet, eller kanske den andra hunden, backar undan. Lär dig tyda – och respektera! – hundens varningssignaler så kan många tråkiga och uppslitande händelser undvikas, och hundliv räddas.

Är problemen återkommande och situationerna svåra att undvika, och egentligen inte farliga för hunden, får ni arbeta med att få hunden att känna sig trygg. Att strunta i vad hunden uttrycker och försöka tvinga den för att du tycker att den beter sig fegt, pinsamt eller stöddigt kan göra att du får en krutdurk som undertrycker sina känslor länge, men sedan plötsligt exploderar. Och även om explosionen skulle utebli – du vill väl att din hund ska må bra och känna sig trygg?

Här är några tecken, som kan visas enskilda eller flera på en gång, som indikerar att hunden inte känner sig bekväm i situationen, och vill öka avståndet till det som stör. De behöver inte automatiskt innebära att den biter, men för bådas skull, backa undan.

Hunden gäspar, slickar sig om läpparna och undviker ögonkontakt

Det här är lugnande signaler, antingen till hunden själv, eller för att blidka den som närmar sig. Tydligt är att hunden känner sig osäker i situationen. Blir den fortsatt trängd kan den ta till ett utfall som sista utväg.Hund spm gäspar och slickar sig runt munnen skickar lugnande signaler – till sig själv eller någon annan.

Hund som gäspar och slickar sig runt munnen skickar lugnande signaler – till sig själv eller någon annan.

Hunden visar ögonvitorna

Normalt ser man sällan mycket av ögonvitorna på en hund. Spärrar den upp ögonen så att mycket av vitan syns är den extremt uppmärksam och vågar inte släppa det den upplever som hotfyllt ur sikte. Även om hunden rör på kroppen eller huvudet är blicken intensiv och hunden beredd att försvara sig. På samma sätt kan en okänd människa som stirrar intensivt upplevas obehaglig.

Hunden morrar, klipper med käftarna i luften och visar tänderna

Den här signalen är det väl få som inte förstår. Det är en mycket tydlig varning – kom inte närmare! Hjälp hunden genom att gå därifrån eller ta den bort ifrån det den upplever som hotfullt.

Högrest svans som sakta viftar fram och tillbaka

En viftande svans betyder inte alltid att hunden är glad och vänlig.  Ofta är hunden i den här situationen också stel i resten av kroppen och har blicken stadigt fäst på det den upplever som ett problem. En glad hund svänger ofta med hela bakkroppen, men exempelvis vissa terrierraser och andra raser, kan vifta med en rätt så stel, upprättstående svans utan att känna sig obekväma. Detta kan misstolkas av andra hundar.

Stel och orörlig kroppsställning

En lugn, harmonisk hund är avslappnad i kroppen. En hund som stelnar till, ”fryser” sin rörelse, antingen stående, sittande eller liggande, visar tydligt att den inte är bekväm i situationen. Det är en av de tre strategier som hunden tar till i obekväma situationer – fly, frys eller fäkta – det vill säga: Slåss.

Rest ragg

Det här tecknet känner nog många också till men det är inte alltid så lätt att se på en långhårig hund. Men tittar man noga ser man att pälsen liksom lyfts. Hundar kan resa ragg från nacken till svansroten.ragg

Hund med rest ragg. Raggen syns ofta lättare på korthåriga hundar, främst strax bakom nacken och vid svansroten – om inte ”hela ryggen” är rest.

Hunden går undan

Drar sig hunden undan, tar ut en vid båge när den möter en annan hund eller byter liggplats när barnen närmar sig är det också tydliga tecken på att hunden vill bli lämnad ifred.

Läs mer:
Hur stoppar man ett hundbråk?
Hundar som är reaktiva – vad är det?

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla