barbet på båt i flytväst

Flytväst räddar hundliv

Att åka båt med sin hund är en härlig upplevelse, som hunden också uppskattar – förutsatt att den känner sig trygg och säker. Varje år drunknar dessvärre mellan 30 och 40 hundar, trots att alla hundar har medfödd förmåga att simma.

En hund i sjönöd drabbas ofta av utmattning och panik och en rejäl flytväst kan faktiskt rädda hundens liv.

– Tänk dig en blöt labrador på 40 kilo som driver bland vågorna, det kan vara mycket svårt att få grepp om den, hunden får panik och kanske stretar emot. I en sådan situation går det ofta lättare att rädda livhanken med en flytväst, säger Patrik OlssonAgria Djurförsäkring.

En hund som hamnar i vattnet simmar tills den blir utmattad och hur långt den orkar beror på ålder, storlek och kondition. För bara några hundralappar kan man rädda hundens liv med hjälp av en rejäl flytväst. Flytvästens storlek anpassas efter hundens vikt. Lägg till några extra kilon om du har en långhårig hund som alltså väger mer med blöt päls.

Flytväst med snabbspännen och lyfthandtag på ryggen gör det enklare att greppa kroppen och dra upp hunden ur vattnet om olyckan är framme.

Aldrig fastsatt ombord

Trots risken att falla över bord får hunden aldrig vara bunden i båten med vanligt koppel och halsband. Om den får för sig att hoppa överbord eller i land när båten är förtöjd kan den bli hängande i kopplet och göra sig riktigt illa.

Sjövett för hundägare:

Använd alltid flytväst på hunden i båt och på brygga
Lär din hund att stiga på och av båten på kommando – hjälp den så den inte halkar
Ge hunden en lugn och skyddad liggplats ombord
Aktivera din hund på land så att den blir rastad ordentligt innan avfärd
Anpassa farten med motorbåt och hjälp hunden med balansen vid kryssning

Mer info finns hos Agria

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Mitt skinn är inte värt mer än ditt

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?