Se din hund  i ögonen

Se din hund i ögonen

Ögonsjukdomar blir allt vanligare hos våra hundar. Kontrollera därför din hunds ögon regelbundet och gå till veterinär om problem uppstår.

Friska ögon är viktigt hos våra fyrbenta vänner, men tyvärr får många besvär med ögonen. Kolla upp vad som är normalt för just din hunds ras och ta för vana att se på din hunds ögon varje vecka. Vissa raser, till exempel dobermann och collie, har djupt liggande ögon och då är det normalt med lite extra sekret i den inre ögonvrån.

–Ärftliga ögonsjukdomar finns hos nästan alla hundraser. Några exempel på diagnoser är PRA, katarakt, collie eye anomaly och linsluxuation. Hundar kan också få mer akuta ögonsjukdomar, som skador, säger Kristina Narfström, professor i veterinärmedicinsk oftalmologi och konsult på Djurakuten och Sollentuna Djurklinik i Stockholm. Hon har i 35 år bedrivit forskning, undervisning och klinik med fokus på ögon och ögonsjukdomar, varav 10 år med enbart forskningsverksamhet i USA.

Tyvärr blir ögonsjukdomar allt vanligare hos våra hundar. De som bör på anlag för till exempel PRA ska därför inte användas i avel. Eftersom det är mycket viktigt att veta om hundar har ärftliga ögonsjukdomar rekommenderas i första hand ögonlysning/ögonspegling. Avelshundar bör ögonlysas före varje parning och ögonintyget får sedan inte vara mer än ett år gammalt. Men även om hundar med ärftliga ögonsjukdomar inte ska användas i avel fungerar de i de flesta fall bra som familjehundar.

– Ögonspegling är en allmän hälsokontroll av hela ögat, säger Kristina Narfström. Kontrollen kan göras från 6–8 veckors ålder men utförs oftast först när hunden är ett år och sedan helst två gånger till under hundens liv. Då undersöker man bland annat syn och ögonreflexer och att det inte finns yttre problem som felväxande ögonhår eller felställda ögonlock. Man ger sedan pupillvidgande droppar och tittar igenom hela ögat med ett så kallat oftalmoskop. Sedan används en förstoringsapparatur, ett biomikroskop. Då får man en kraftig förstoring av ögonstrukturerna och ser även eventuella förändringar i djupled.

Gentester, främst med blodprov, visar om huden har en viss defekt i enkel eller dubbel form (då från båda föräldrarna). De är ett komplement men inte en ersättning för ögonspegling. Ett gentest ger bara information om hunden har den specifika gendefekt man letar efter.

– Många kortnosiga hundar får lätt skador på ögats hornhinna. De måste behandlas, annars kan följderna bli väldigt allvarliga. Gå genast till en veterinär, helst med ögonkunnande, om hunden kniper det allra minsta med ögat och/eller det är rött och irriterat. Ögonskador behandlas ofta med antibiotikadroppar eller salva. Ofta  måste man droppa fem gånger om dagen för att medicinen ska ha full effekt och det måste göras ordentligt, betonar Kristina Narfström.

Se till att hunden inte kliar i ögat eller går emot saker. En krage eller tratt över huvudet skyddar ögat tills det är läkt.

Många hundar, särskilt jakthundar, skadar ofta ögonlocken. Skadan bör sys så fort som möjligt om ögonlocks­kanten är skadad.

7 ögonsjukdomar – symptom & behandling >>>

Sugen på att läsa mer? Här kan du köpa lösnummer av Härliga Hund.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven