reaktiv hund

Vad är en reaktiv hund?

Ibland hör man någon säga att deras hund är reaktiv. Men vad betyder det egentligen? Och vad innebär det för hunden och hundägaren?

I ordböcker förklaras ordet ”reaktiv” som ”att reagera på något” eller vara ”återverkande” men det är kanske inte särskilt klargörande. Vad man brukar mena i hundsammanhang är en ofta utåtagerande hund som reagerar med stora gester på framför allt det som den upplever som obehagligt. Vanligast är kanske till exempel okända människor, hundar, plötsliga ljud eller andra okända stimuli. En reaktiv hund är känsligare än genomsnittet, har svårt att kontrollera sina första impulser och har ofta lätt för att stressa upp sig. Den gör kanske utfall mot en mötande hund eller försöker fly när den stöter på en okänd människa som vill klappa den.

Inte aggressiv

Att vara reaktiv är inte det samma som att vara aggressiv, en reaktiv hund kan vara hur vänlig och trevlig som helst i andra sammanhang, där den inte utsätts för något triggande eller pressande.

En reaktiv hund kan också reagera tvärtom, med att stänga ned och bli helt passiv. Det sistnämnda är kanske inte lika besvärligt för ägaren som en utåtagerande hund, men det är minst lika besvärligt och jobbigt för hunden.

Varför en hund är reaktiv kan ha många orsaker, allt ifrån att den inte mår bra till att den varit med om något otäckt, ibland redan som mycket liten valp, innan den lämnade tiken.

Var lugn, ge lugn

En reaktiv hund behöver mycket lugn, trygghet och tålamod. Både från sin ägare och omgivningen. Träna i små, små steg och ge hunden det utrymme och avstånd den behöver. Att skälla på och bråka med en reaktiv hund gör bara problemet värre. För även om hunden utåt sett kanske verkar ha lugnat sig för att den blev rädd för sin förare, kan det pågå full känslostorm inombords.

Här kan du läsa mer om hur man kan tänka kring träning och hantering av reaktiva hundar.

Källa: Lucy Bennet, Positively


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundars välfärd kan se väldigt olika ut

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?