golden retriever i koppel

Hur bemöter man en reaktiv hund?

Vad ägare till en reaktiv hund vill att andra hundägare tar hänsyn till:
Har man en så kallad reaktiv hund, (alltså en hund som reagerar starkt på olika typer av störningar) kan en lösspringande hund som närmar sig vara ett mardrömsscenario, även om den kommer i vänligt uppsåt.

Är du själv en social typ och har en trevlig hund som gärna vill hälsa på allt och alla, men kanske inte har järnkoll på det där med inkallningen, läs det här. Både för din egen skull, men också för att förstå hur andra kan uppleva er.

Ha din egen hund kopplad – en lös hund som kommer farande kan vara ett mardrömsscenario

Har man en hund som regerar starkt, genom att göra utfall och kanske till och med slåss, kan en annan lös hund, eller en hund i utsträckt flexikoppel, som kommer springande skapa en riktigt otäck situation. Har man en liten hund är man förstås rädd för att en större hund ska svara emot och skada den, men lika otäckt är det att ha en stor hund som man vet kan skada en liten hund allvarligt. Två jämnstora hundar som ryker ihop är förstås inte heller något man vill vara med om. Med andra ord: Tvinga ingen annan hundägare till oplanerade hundmöten utan att fråga.

Träng dig aldrig på en hund som drar sig undan, eller där ägaren säger nej tack till att klappa.

Ha förståelse för ägarens beteende, och tänk på ditt eget

Har man en hund som till exempel har problem med hundmöten scannar man som ägare hela tiden av området på promenaden, håller koll på vilka hundar eller människor som rör sig och eventuella andra saker som hunden kan gå i gång på, och vad som kan göras för att undvika problemet. Troligen gör hunden detsamma. Det är mycket tröttande för både ägare och hund …

Säg inte ”du får ha bättre ordning/pli på din hund!” för det är kanske just det ägaren har, eller i alla fall försöker hen kontrollera eller hantera situationen. Det gör däremot inte den hundägare som släpper fram sin hund till någon främmande utan att fråga först. Att inte kunna stoppa hunden från att springa fram till främmande är inte att vara ett bra föredöme som hundägare, hur snäll hunden än är.

En hund som gör utfall, skäller eller sliter i kopplet har ägaren nog med att hantera och fokusera på. Hen är inte snorkig eller otrevlig för att hen inte hälsar eller stannar och pratar en stund. Blir ni förbi- eller bortvinkade, eller det mötande ekipaget kliver åt sidan en bit från gångbanan eller viker av, respektera det.

Detsamma gäller dig som uppmanar till att ”släpp hundarna, så löser de det själva” . Jo, det kan hända att de gör, men har man varit med om några incidenter vill man kanske inte chansa. Du känner inte den andra hunden.

Tänk på att ägaren gör så gott den kan

Har man en reaktiv hund kan du vara nästan säker på att ägaren jobbar med problemet, men kanske inte just här och nu. Ibland orkar man kanske inte och vill bara ta en promenad och i lugn och ro och undvika konfrontationer.

”Goda råd” eller gliringar faller sällan i god jord. Frågar hen om råd är det något annat, men har du inte själv erfarenhet av problemet, eller kan rekommendera någon kunnig person, kan det var svårt att vara till hjälp och du kan i all välmening göra personen en björntjänst i stället. Vad som fungerar på en hund kanske inte alls fungerar på en annan.

Här kan du läsa mer om vad en reaktiv hund egentligen är

Missa inte:
Skaffa långlina, fimpa flexi

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundars välfärd kan se väldigt olika ut

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?