stor fet fästing

TBE har ökat med 34 %

2015 ökade antalet TBE-fall med cirka 34 procent (268 fall), i jämförelse med tidigare år då 178 fall rapporterades till Folkhälsomyndigheten.

Många av våra pälsklingar tar dessvärre med sig fästingar in, och i värsta fall kan de små spindeldjuren smitta både oss människor och husdjuren med olika sjukdomar.

Alltså gör man klokt i att kolla igenom både pälskling och sig själv dagligen under fästingsäsong. Fästingsäsong brukar det i princip vara när det är plusgrader utomhus.

Även om själva bettet är äckligt och kan svida, så är det värre med de eventuella sjukdomar man kan få av bettet: Borrelia och TBE är ju otrevliga exempel, som drabbar många – både människor och djur. (Hundar får inte regelrätt borrelia, men en liknande åkomma.)

Riskområden med TBE

TBE finns på flera ställen i Sverige men främst i Stockholms skärgård, kring Mälaren, östersjökusten ner till Kalmar, Öland och Gotland. Det finns även inrapporterade fall kring Vänern, Vättern, Bohuslän, Göteborgsområdet, Småland, Halland, Skåne, Blekinge, Norrlandskusten och Södermanlands kusttrakter.  I områden som är drabbade bär cirka fem procent av fästingarna TBE-viruset.

Vaccinering mot TBE

I dag finns det inga läkemedel för behandling mot TBE-virus. Ett effektivt sätt att förebygga TBE är genom vaccination. Vuxna och barn (över 1 år) som bor eller vistas längre perioder i riskområden bör vaccinera sig mot TBE. Grundvaccinering mot TBE består av tre doser och ger skydd i tre år.

Tips på hur du skyddar dig, och husdjuren, mot fästingar

Eftersom hälften av dem som insjuknar i TBE inte har märkt att de blivit fästingbitna finns förstås en del man kan göra själv för att förhoppningsvis hålla sig bettfri.

• Kontrollera eller borsta igenom husdjurens päls dagligen. Ta bort eventuella fästingar så fort som möjligt.

• Inspektera hela din kropp och ta bort eventuella fästingar.

• Ta en dusch så att eventuella fästingar (som ofta vandrar runt på kroppen innan de biter) spolas av.

• Bär heltäckande kläder när du vistas i skog och mark.

• Myggmedel kan förstärka skyddet ytterligare.

Fakta om TBE (Tick-Borne Encefalitis)

1. Vad är TBE?

TBE, eller fästingburen encefalit, är en virussjukdom som kan överföras mellan djur och människor via fästingar. TBE-viruset är ett så kallat flavivirus. Varje år rapporteras omkring 150 till 200 fall av TBE i Sverige.1 Sjukdomen yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. Majoriteten av alla som smittas blir helt friska, men upp mot 30 procent får långdragna eller till och med bestående besvär.

2. Hur blir man smittad?

Man smittas av TBE när en fästing som bär på viruset sätter sig på huden för att suga blod. TBE-viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan överföras snabbt vid ett bett. Det innebär att man kan smittas av TBE även om man plockar bort fästingen direkt efter att den har bitit sig fast i huden, varför det är viktigt att uppsöka vård om man känner några symtom. Fästingar blir aktiva när temperaturen överstiger sju grader och fästingsäsongen varar vanligtvis från mars till november.

3. Symtom och komplikationer

Den genomsnittliga inkubationstiden för TBE är sju dagar, men det kan ta ända upp till 28 dagar från att man blir smittad till att man får sjukdomen.

4. De första besvären liknar en influensa med symtom såsom huvudvärk, illamående, muskeltrötthet och feber. Har viruset spridit sig till hjärnan eller hjärnhinnorna insjuknar man igen cirka en vecka efter att de första symtomen har försvunnit.

Då drabbas man av hög feber, svår huvudvärk, yrsel, ljuskänslighet och kraftig allmänpåverkan. Utöver det kan man även få talrubbningar, koncentrations- och minnesstörningar samt rörelsesvårigheter. Av alla de som får hjärnhinneinflammation får hälften bestående neuropsykiatriska symtom, det vill säga minne- och koncentrationsstörningar samt personlighetsförändring. Tio procent drabbas dessutom av förlamning.

Läs mer om TBE och andra fästingburnasjukdomar här

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundars välfärd kan se väldigt olika ut

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?