två lite äldre hundar som sitter fint

Visst kan gamla hundar lära sig sitta

– det tar bara lite längre tid

Precis som människor kan hundar fortsätta lära sig nya saker även när de blivit äldre. Det behövs bara lite mer tålamod. Och minnet är det inget fel på heller!

Att den mänskliga hjärnan fortfarande kan lära sig nya saker högt upp i åldrarna vet man. Nu har en grupp forskare på veterinärmedicinska universitet i Wien tagit en titt på om detsamma gäller hundar. Och det gör det!

Studien, som genomfördes på 95 border collies i åldrarna fem månader till 13 år, visade att alla hundar kunde lära sig nya saker. Det tog bara lite längre tid för de äldre. Däremot fanns inga skillnader när det gällde långtidsminnet.

– Border collies brukar betraktas som smarta, de är också populära, vilket gjorde att vi kunde testa många hundar av samma ras, vilket var viktigt för att utesluta rasskillnader, berättar försöksledaren Friedrike Range.

Testade inlärning, logiskt tänkande och minne

Testet bestod av fyra olika uppgifter och genomfördes med hjälp av en touchskärm. Till exempel fick hundarna (som arbetade tillsammans med sina ägare) lära sig att vissa geometriska former var positiva – alltså resulterade i godis när de pekade på dem med nosen – och andra negativa – alltså blev där det inget godis.

– Alla klarade uppgiften, men de äldre hundarna behövde fler försök innan de kunde lösa uppgiften än de yngre, berättar studiens förstaförfattare Lisa Wallis.

Hon konstaterar också att de, liksom äldre människor, verkade ha svårare att förändra inlärda beteenden och vanor.

Logiskt tänkande bättre med åren

Nästa test gick ut på att hundarna skulle identifiera en ny abstrakt form som de inte sett tidigare, på skärmen.

– Här visade det sig att ju äldre hunden var, desto bättre klarade den att se det avvikande, konstaterar Freidrike Range, och fortsätter: många av de yngre hundarna misslyckades här med uppgiften. Kanske beror det på att äldre hundar är mer flexibla än yngre.

Ingen skillnad på långtidsminnet

Sex månader efter att försöken avslutats testade man hundarna igen för att se om de kom ihåg vilken typ av abstrakt bild som resulterade i godis. Det visade sig då att det inte var någon skillnad på de äldre och de yngre hundarna, nästan alla kom ihåg rätt.

Så underskatta inte din gamla hund utan fortsätt stimulera den; det mår den bra av! Nosework och rallylydnad är exempel på två bra, lugna aktiviteter att lära äldre hundar.

Källa: Science Daily

Mer om äldre hundar:
Seniorhundar
Äldreboendet för hundar

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundars välfärd kan se väldigt olika ut

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?