Dickin-medalj till krigshund

12-åriga schäfern Lucca, som arbetat i USA:s marinkår, har hedrats med en medalj för sina insatser. Hon har bland annat sniffat fram sprängämnen och skyddat tusentals soldater.
Schäfern Lucca med sin tapperhetsmedalj om halsen

Schäfern Lucca med sin tapperhetsmedalj om halsen.

Numera är Lucca pensionerad men tilldelades nyligen Dickin-medaljen, som i den engelskspråkiga världen kallas för djurens motsvarighet till Victoria-korset. Medaljen delas ut till djur som visat stort mod i militära konflikter. Lucca är den första hunden i den amerikanska marinkåren att tilldelas denna ära.

Lucca har räddat tusentals allierade soldater i sin roll som sökhund, där hon utförde 400 uppdrag under sina sex år i tjänst. Under sitt sista uppdrag i Afghanistan 2012 detonerade en sprängladdning i närheten av Lucca. Hon överlevde, men förlorade sitt vänstra ben.

Dickin-medaljen delas ut av den brittiska välgörenhetsorganisationen PDSA (The peoples dispensary of sick animals), som arbetar för att hjälpa utsatta och skadade djur.

>>>>Ricky Gervais delade ut en medalj till en annan pristagare för inte så länge sedan.

Luccas ägare, sergeant Christopher Willingham, berättar att Lucca var anledningen till att han lyckades ta sig hem till sin familj levande.

– Lucca är mycket intelligent och så lojal och hade ett fantastisk driv i arbetet som sökhund. Nu när hon är pensionär gör jag mitt allra bästa för att skämma bort henne, säger Willingham till PSDA.

Källor: PDSA & DN.se


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundars välfärd kan se väldigt olika ut

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?