Kois tassar

Från tass till topp och alltid via hjärtat

Jag har funderat på det här med tassar … Ganska länge faktiskt, och i häpnadsväckande detalj. Inte bara tassen som fysisk extremitet utan mer på trampdynorna som kontaktytan som förbinder hund med mark. Och som på motsatt sida är i kontakt med hela hundens nervsystem. Och allt vad det innebär.

Jag arbetar med hundar vars självkänsla och eller självförtroende fått sig en törn, eller hämmats i sin utveckling. Negativa erfarenheter, trauman, har stjälpt hunden ur psykisk balans. Men mer därtill, även ur fysisk balans. För många fall har något gemensamt; de nyttjar sina tassar ofullständigt. Det trampar inte igenom helt, belastar snett eller står märkligt.

tassar och en fot

Många har dålig balans, vinglar när de ombeds ställa sig på stock, parkbänk eller stenmur. Detta trots okej-stämpel från (enligt mig) landets bästa veterinär som jag har nöjet att samarbeta med. För det handlar i dessa fall inte om en fysisk skada eller sjukdom. Utan kanske en psykisk obalans som satt sig i kroppen.

Att vår, likväl som hundars, fysiska och psykiska kropp hänger ihop är ingen nyhet. Inte heller flummigt eller obevisat. Att fysiska förmågor kan påverkas av psykisk självkänsla och självförtroende (och vice versa) och därmed rubbas av exempelvis trauman känns logiskt. Det perifera nervsystemet sträcker ut sina spröt ända ner i trampdynorna, som i sin tur direkt påverkas av underlaget hunden rör sig på. Kan vi använda detta som behandlingsmetod? Självklart!

Byt underlag ofta, gå av stigen och ut i terrängen, klättra runt bland stockar och stenar. Sluta gå på asfalt och klättra upp på stadens stenmur, hoppa från bänk till bänk och balansera på en trottoarkant. Uppmuntra och belöna hunden när den hittar sin balanspunkt. Be hunden växla mellan gångarterna, övergången mellan skritt, trav och galopp både i uppåtgående växel och nedåtgående kräver en specifik belastning av trampdynorna och därmed hela kroppen, knoppen och själen.

Finns det risker med att bara låta sin hund röra sig på plant, hårt underlag? Deras tassar får sällan den naturliga massagen en skogsjycke får var dag. Kan motsatsen ske?! Kan domnande funktioner i tassar på grund av enformigt underlag bidra till psykisk ohälsa hos hund? Vem vet … Men jag möter fler platt-tassade hundar i städerna än på landet.

Fenomenet skor på hund gör mig självklart, med ovanstående i åtanke, smått GAAALEN! Visst, det kan finnas medicinska skäl … Blabla blaaaaa …. Men det bör finnas väldigt få orsaker till att sätta skor på jycken. Som blir hämmande för hundens naturliga rörelseapparatur på så många plan.

Just nu snurrar det många frågeställningar och tankar i mitt huvud kring det här med tassar. En sak verkar dock säker: Många hundar mår bra av balansträning, till exempel dog parkour. En aktivitet där hundens tass, balans, nervsystem trimmas till tusen. Beröringspunkter som fallit i träda väcks med megafon.

Krutor står på en stock och spanar

Vi kan mer eller mindre mäta utvecklingen av hundens balans, och många med mig ser fantastisk respons i hundarna som får denna typ av träning. Speciellt de vars psykiska välmående behöver startkablar. Det är intressant – helt klart.

Peace out
/Carro, Krutor & Koi


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundars välfärd kan se väldigt olika ut

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?