Behöver hunden solglasögon?

Behöver hunden solglasögon?

Nu när solen skiner är det många av oss människor som plockar fram solglasögonen. Men hur är det egentligen med hundar, behöver de också solglasögon?

Det främsta skälet till att vi människor sätter på oss solglasögon är för att vi vill minska andelen ultraviolett strålning (UV) in i våra ögon. Förutom att strålningen är besvärande, kan den med åren leda till grå starr. Hundar kan visserligen också få grå starr, katarakt (HC), men då är det oftast ärftliga faktorer som ligger bakom, eller diabetes.

Är det då helt onödigt att ens fundera på att sätta på hunden solglasögon? Nja, det beror på vilket liv ni lever.

Bara för att hundarna inte drabbas av åldersrelaterad starr betyder det inte att de är helt opåverkade av solen. Våra ögon är uppbyggda ungefär på samma sätt, så hundar borde också kunna drabbas av snöblindhet på fjället eller bli irriterande bländade av solreflexer på vattnet, men vad vi vet finns ingen forskning på detta.

Cool liten terrier på fjället i solglasögon

Inte bara för att man ser cool ut, utan för att inte få snöblindhet på fjället.

Det finns också andra situationer där (sol)glasögon kan vara smart. Till exempel hundar som gärna sitter och tittar ut genom fönstret i bilen, åker motorcykel/sidovagn eller älskar att sitta i vinddraget i en snabb båt, då kan glasögonen skydda mot till exempel damm och insekter, såväl som solreflexer.

Vid vissa ögonsjukdomar så rekommenderar man solglasögon, till exempel pannus (pigment som växer in över hornhinnan och förvärras av solljus) samt irisatrofi (iris kanter förtvinar, det sker ofta normalt med åldern och gör att hunden har svårare att dra ihop pupillen och därmed blir mer irriterad av solljus).

Några företag som säljer hundglasögon är www.csigora.com och tillverkaren direkt www.doggles.com Priser från cirka 200 kronor.

Sedan återstår ju bara att vänja hunden vid att ha dem på sig förstås …

Källa: Barkpost, Agria

Se också:
Hunden som dyker
Hunden som gillar kossor

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundars välfärd kan se väldigt olika ut

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?