Världens första lögndetektorhund!

Välutbildade malinoisen Sniff är världens första lögndetektorhund.

Världens första lögndetektorhund!

Världens första lögndetektorhund är svensk! Att malinoistiken Sniff har ett exeptionellt luktsinne vet redan hennes hundförare Erling Käck. Sniff har inte bara arbetat som narkotikahund i 15 år, hon är också sedan sex år utbildad diabetes- och epilepsihund. Men att hon även skulle kunna peka ut lögnare kunde han aldrig drömma om.

– Redan som valp förstod vi att Sniff var en mycket speciell hund, säger hundförare Erling Käck. Hon reagerade tydligt när ungarna ljög eller man själv drog till med en vit lögn. Men att hon skulle bli världens första lögndetektorhund är ju fantastiskt!

Svettkörtlar och spottkörtlar, s k exokrina körtlar, utsöndrar kemiskt material ut ur kroppen som hundar lätt uppfattar. Värre är det med det endokrina systemet, det kontrollsystem som insöndrar kemiska signaler, hormoner. Hormonerna sprids i det kardiovaskulära systemet och påverkar avlägsna celler i specifika målorgan, där de styr en rad olika funktioner.

Nu tror man att hundar med en speciell begåvning kan uppfatta hormonet cytoextraordna, som uppnår en aning högre nivåer hos människor som ljuger.

Det land som använder lögndetektorer mest är USA. Det är också U.S Customs and Border Protection som i ett samarbete med kriminalpolisen i Stockholm, Karolinska institutet och tullen som utarbetat metodiken för utbildningen av de nya lögndetektorhundarna

– Vi är väldigt stolta och glada att vara en del i en ny forskningsgren , säger byrådirektör Curt Driftig på Generaltullstyrelsen

Just nu pågår utbildningen av tio hundar, tre svenska och sju amerikanska, men ingen av dem förväntas ta examen som lögndetektorhund lika snabbt som Sniff.

Missa inte när Sniff sätter Leif GW Persson på plats i Veckans brott på tisdag kl 21 på SVT 1.


ANNONS

Nyhetsbrev

ANNONS

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundar kan dö i hissar…

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…