Smart studsboll som gillar soffmys

Den som skaff ar en schapendoes får en aktiv och envis hund. Men också en som lätt slappnar av inomhus och som älskar närhet.

Smart studsboll som gillar soffmys

Vid förra sekelskiftet var den klipska och uthålliga vallhunden schapendoes en vanlig syn på de nederländska hedarna. I dag, efter att ha varit nära att dö ut under världskrigen, har rasen gjort storstilad comeback som populär sällskapshund.

Under första och andra världskriget jämnades många gårdar med marken i Holland. Mängder av människor och djur fick också sätta livet till. Både matbrist och soldaternas blodtörstiga slaktande av gårdarnas vakt- och vallhundar drabbade hundaveln hårt. Så hårt att det vid slutet av andra världskriget bara fanns ett fåtal schapendoes kvar. Rasen var mycket nära total utrotning. Lyckligtvis insåg kynologen* P M C Toepoel hur illa det var ställt. Han reste land och rike runt för att leta efter lämpliga hundar att avla på och hittade fyra hannar och fem tikar.

En schappis är ivrig att uföra nästan vilket jobb som helst.

En schappis är ivrig att uföra nästan vilket jobb som helst.

Det är från de nio hundarna alla nu levande schapendoes härstammar. Toepoel var måttligt intresserad av hundarnas exteriör. Han la betydligt större vikt vid deras inre egenskaper och tyckte att de skulle bedömas efter sin förmåga att arbeta. Och är det något schapendoes fortfarande är bra på så är det just att jobba. Här talar vi om hundar som älskar all slags aktivering, är uthålliga, positiva och måna om att vara sina mattar och hussar till lags. Men en så stark drivkraft att arbeta ställer förstås också krav på schapendoesägaren. Hunden behöver mycket mental stimulans och rejält med motion för att må bra. Särskilt agility och freestyle brukar vara uppskattat eftersom schapendoes är en riktig studsboll, men även till exempel lydnad och bruksträning passar rasen. Överlag är en “schappis” ivrig att utföra nästan vilket jobb som helst. Får den ägna sig åt vallning, som ju är den syssla den från början är framavlad för, är lyckan total.

Pälsfärgen är ofta blågrå och svart men alla färger är godkända enligt rasstandarden.

Pälsfärgen är ofta blågrå och svart men alla färger är godkända enligt rasstandarden.

Eftersom schapendoes är så lojal, sällskaplig och vänligt inställd till de flesta andra levande varelser är de utmärkta familjehundar. Får de bara springa av sig sin överskottsenergi och använda hjärnan har de lätt för att slappna av inomhus. De njuter av närhet och gillar att bli klappade och smekta.

Vallhundsbakgrunden gör att schapendoes är en förhållandevis envis och självständig hund. Därför behöver den en tydlig och konsekvent, om än inte hård, fostran. Den är intelligent och lättlärd, även när det gäller mindre önskvärda beteenden.

Schapendoes är en vallhund som används för att valla får.

Schapendoes är en vallhund som används för att valla får.

I stort sett är schapendoes en frisk ras. Hundarna kan mycket väl vara pigga och leksugna fast de är 12–13 år och de har lång medellivslängd. De två första åren, innan pälsen fått sin “vuxna” struktur, får man vara beredd på att lägga en del tid på pälsvård. Men trots att pälsen är både tjock och relativt lång behöver den inte bli så krävande på en vuxen hund.

Att reda ut den en till två gånger i veckan är tillräckligt för att hålla den fin.

Välj schapendoes om du vill vara aktiv med till exempel lydnad, vallning eller agility.

Välj schapendoes om du vill vara aktiv med till exempel lydnad, vallning eller agility.

*Kynologi: Vetenskapen om tamhundens uppkomst och utveckling, rashistoria, anatomi, fysiologi och etologi. Källa: NE.se

Snabba fakta:
TEMPERAMENT: Positiv & livlig Lättlärd och arbetsvillig. Är otroligt social, älskar “sina” människor och vaktar dem mot okända. Schapendoes intelligens och stora behov av fysisk aktivitet kräver en engagerad ägare. Konsekvent men vänligt ledarskap är a och o.

STORLEK: Medel. Mankhöjden ska vara mellan 40 och 50 centimeter.

KROPP: Stark & smidig. Kroppen ska vara lätt byggd, anpassad för smidiga och fjädrande rörelser. Den är något längre än vad den är hög. Huvudet håller schapendoesen högt.

PÄLS: Lång & tjock. Pälsen är dubbel, med sträva, vågiga täckhår och underull. Den ska se lite rufsig ut och trimmas eller klipps inte.

ANTAL I SVERIGE: Omkring 1100.

Här hittar du fakta om fler hundraser >>>

TIPS: Vill du veta mer? Gå in på Svenska Schapendoesklubbens webbplats www.svenskaschapendoesklubben.se


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundars välfärd kan se väldigt olika ut

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?