tre hundar som tittar upp mot människa

Hårt, mjukt eller mittemellan

Jag har totalt ledsnat på alla kategoriseringar av hundträning i mjuka respektive hårda metoder. Det känns förlegat. Låt oss i stället lämna plats åt vetenskapligt förankrad, modern och etisk hundträning á la 2016.

Jag har följt debatten, som började för en herrans massa år sedan men i vars aska blåstes liv förra månaden. Initialt med frågan om hunden tar skada i att bli ryckt i ett stryphalsband eller ej. Hallå!? Är det verkligen något att ifrågasätta? Klart som fan att den tar skada. Och varför nyttjas denna 1800-tals metod, när det sedan länge finns alternativ? För djur ska enligt lag skyddas mot onödigt lidande, och onödigt är det definitivt när alternativ finns tillgängliga.

KASTA ENBART SAKER I BELÖNANDE SYFTE

Att debatten sedan ebbar ut i om sele eller halsband är snällt eller elakt blir udda för mig. För det beror på vad människan i andra ändan gör med snöret som är fäst i hunden. Jag har sett många selar som hämmar rörelseförmågan och skapar obehag i bästa fall och fysiska skador i värsta. Men, vill man rycka i hunden eller låta den dra, ja då är sele mer ergonomiskt än ett stryp. Som slutsats på sele/halsband debatten … Jag skiter i vilket så länge hunden går i ett slakt koppel.  Träna på det! Utan att rycka, ryta och kasta grejer annat än i belönande syfte.

SJÄLVUTNÄMNDA EXPERTER

Vet ni vad som oroar mig mer än dessa två läger? Alla självutnämnda experter däremellan som löser saker med en blandad kompott av båda skolor. Problembeteenden som hundinstruktörer coachar desperata hundägare i med nyinlärning och tv-inspirerande tips som redskap. När orsakerna bakom beteendena inte utreds. Eller när stressorsakade beteenden tränas symptomatiskt. Det ger mig kalla kårar.

För att slita runt sina bästa vän i en strypsnara det kan de flesta empatiska, tänkande hundägare lista ut att det är en dålig idé. Men att urskilja vad som är symptomatiskt och orsaksfinnande åtgärder på problembeteenden det är svårare. Speciellt när alla omkring en är experter på ämnet hund; grannen, träningspolaren, veterinären, ledaren på valpkursen, någon skribent i en hundtidning …

För att skapa ordning i kaoset, var medveten om vem du anlitar till vad! Vem hämtar du inspiration av, vem lär du av? Fråga efter CV, kursintyg, diplom, behörighetsbevis … Använd din magkänsla.

VEM ANLITAR DU TILL VAD?

Ska du gå en valpkurs, sök dig en hundinstruktör. Har din hund börjar kissa inne eller bita på saker, anlita en hundpsykolog. Vill du få djupare teoretisk förståelse för din hunds beteende, rådfråga en etolog. Men är det praktisk handledning vid rehabilitering av problematiska beteenden du behöver, då är det åter en hundpsykolog som behövs. Vill du förfina din jakthunds eftersök, kontakta en viltspårsinstruktör. Är ditt mål agility-SM, så leta agilityinstruktörer – dem finns det gott om – finn din coach bland dem. Ibland kan du hitta samlad kompetens i en och samma person, jackpott! Men det är inte alltid det behövs.

Personligen kan jag anse att detta ska väl inte en vanlig hundägare behöva rådda i. Går man till en frisör förväntar man sig att denna kan klippa hår. Ska man inte, som yrkesverksam inom hund, veta vad man kan och inte kan? Nej, så är inte fallet i dag. Vi är inte legitimerade, och långt ifrån alla är noga med att ringa in sina kunskapsområden eller förstå sina begränsningar. Många försöker hjälpa till med allt, i alla välmening. Än så länge är det upp till varje hundägare att ta sitt ansvar och måna om sin egen och sin jyckes utveckling inom ämnet hund.

TIPS:

• Var kritisk, mycket kritisk. Köp inget rakt av bara för att någon med en visselpipa runt halsen stående på en gräsplan sa så.

• Be att få se diplom, intyg, behörighetsbevis. Kontrollera att det finns en gedigen utbildning i grunden.

• Lita på din magkänsla. Hot och hårda tag är inte nödvändigt.

• Söker du hjälp med problembeteenden anlita bara behörig hundpsykolog.

• Fundera på om din hund tränas symptomatiska eller om problemets orsak adresseras.

Med det sagt, köp inget rakt av, granska allt du ser, hör eller läser … <<< Även detta.

 

Peace out!

/Carro, Koi och Krutor

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Mitt skinn är inte värt mer än ditt

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?