illustration av rykande bajshög

Har du koll på hundens mage?

Ja, har du koll på hundens insida – eller för att uttrycka det mer direkt – bajset? Mycket av din hunds hälsa kan du nämligen avläsa genom att ta en koll innan du knyter igen bajspåsen.

Precis som hos människor kan avföringen säga en del om hundens hälsa. Hur ofta och mycket hunden bajsar är individuellt, det beror till exempel på hur ofta hunden äter och typ av mat. Men märker du att vanorna börjar frångås är det bäst att vara uppmärksam. Normal avföring ska vara fast men inte hård, med ganska långa korvar. Den ska inte vara slemmig, och heller inte vattnig.

Brun ska den vara, men nyansen beror till stor del på vad hunden ätit. Äter hunden till exempel mycket ben och råfoder blir avföringen ljusare; mycket blodpudding kan göra den mörk och exempelvis Frolic kan göra den orangebrun. Kontakta alltid veterinär om hundens avföring förändras märkbart, och alltid om allmäntillståndet också försämras. Bra om du tar med ett avföringsprov.

• GRÖNAKTIG färg kan helt enkelt bero på att hunden ätit mycket gräs, eller kanske gåsbajs, men i värsta fall kan det bero på att hunden fått i sig råttgift, till exempel via en död mus. Kontakta genast veterinären om du har minsta misstanke om att hunden fått i sig det.  Det kan också bero på att hunden ätit något grönfärgat hundgodis eller tuggben.

• GRÅ och SMÅ, STENLIKNANDE KULOR  får en hund som är hård i magen. Om det bara är tillfälligt, är det sällan någon fara så länge inte hunden är helt förstoppad. Lite paraffinolja från apoteket kan hjälpa. Är hunden ofta hård i magen  kanske du behöver du byta foder, ge mer fiber, eller så kan det ibland räcka med att se till att hunden får i sig mer vätska. Motion är också viktigt för att tarmarna ska fungera. Dietfoder ger ofta hårdare avföring, liksom råfoder. Om en äldre okastrerad hanhund plötsligt börjar få svårt att bajsa kan det vara klokt att ta en koll på prostatan. Är den förstorad blir det trängre i tarmkanalen vilket gör det svårare för hunden att tömma sig.

• LJUSBRUNT och VÄLDIGT MJUKT tyder oftast på att hunden fått i sig något olämpligt. Det är lätt hänt och går det över på några dagar med skonkost (typ välkokt vit fisk och risavkok i små portioner) brukar det inte vara någon fara om hunden för övrigt är pigg, och inte har diarré som gör den uttorkad. För att stabilisera tarmfloran kan man ge Pro-Colin, receptfri probiotika med naturliga bakterier, finns på apoteket.

Vissa hundar får också diarré när de blir stressade.

• GULT, lite SKUMMANDE bajs kan betyda att det inte står rätt till med bukspottskörteln. Boka tid hos veterinären.

• LJUSRÖDA STRIMMOR i avföringen indikerar färskt blod.  Är tarmen och magsäcken irriterad, till exempel  efter diarré, kan det ibland komma små strimmor av blod i avföringen, likaså om hunden fått något litet sår vid analöppningen. Det är sällan något att oroa sig för om hunden för övrigt är pigg och det bara uppträder någon enstaka gång och sedan försvinner helt. Men om inte, bör veterinären kontaktas, det kan även vara ett tecken på stress eller parasiter.

• MÖRKT RÖTT i bajset betyder veterinären direkt, särskilt om det är stora mängder blod. Det kan vara tecken på allt från att hunden fått i sig något som skadat mage eller tarmar, till magsår eller cancer.

• VITA spaghettiliknande trådar eller riskornsliknande små saker som rör på sig i bajset betyder mask, och dags för avmaskning. Be om hjälp på apoteket om du är osäker på vilken sorts mask det är så att du får rätt medel. Men var medveten om att inte alla typer av mask syns i avföringen, så vet du med dig att din hund stoppar i sig lite av varje ibland kan det var klokt att göra ett träckprov (finns på apoteket) och avmaska vid behov. Hundar som bara äter bra hundmat behöver inte avmaskas slentrianmässigt.

bajshögar i olika färg

Källa: Veterinär Kelly Angel, Barkpost, Agria

Mer om kiss och bajs:
Hundar bajsar åt …
Bajskontroller

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla