Blandrashunden bör vara söt och billig

En undersökning gjord av PFM Research visar att blandrashunden ska vara söt, sällskaplig och ganska billig.

”En hund med trevligt utseende som jag hittade via personliga kontakter och kostade mellan 2 000–5 000 kronor”. Så ser en förenklad version av valet att köpa en blandrashund ut, enligt undersökningen som försäkringsbolaget Agria låtit göra.

Söta blandisen Milo

– Blandrashundar är populära och vi var nyfikna på varför man köper en blandrashund, var man hittar den och vad man vill använda den till, säger Patrik Olsson, på Agria.

Majoriteten av hundägarna hittade sin nya hund via en personlig kontakt. Det viktigaste i valet av hund är att den ska ha ett tilltalande utseende. Därefter var slumpen den vanligaste anledningen till valet. De flesta hade planerat köpet i 3–6 månader, vilket betyder att det oftast är ett genomtänkt köp.

90 procent av hundarna används främst som sällskap, även om det också finns hundägare som satsar på att träna agility, lydnad eller jaga med sin blandrashund.

Världens mest försäkrade blandisar

Alltfler väljer att försäkra sin blandrashund och mellan åren 2005 och 2015 ökade andelen blandrashundar i Agrias bestånd med 55 %. Totalt i Sverige är 67 % försäkrade, vilket troligen är världens högsta försäkringsgrad för blandraser. På tio år har andelen blandraser i Agria ökat med 55 procent.

– Det är fantastiskt att så många djurägare tar ansvar för sina hundars hälsa. Trots det når blandraserna inte upp på samma försäkringsnivå som andra hundar. Varför, kan man undra?

Undersökningen visar att 46 % av hundägarna väljer bort försäkring och menar att de själva står för veterinärvårdsnotan om det skulle hända något med hunden. Och det gör det, blandrashundar är den grupp som oftast råkar ut för olyckor.

– Av okänd anledning är blandraserna överrepresenterade i Agrias olycksstatistik, det känns tråkigt och onödigt. Genom att lyfta problemet vill vi öka säkerhetstänket som ofta hänger ihop med ägarens hantering av hunden i vardagen, säger Patrik Olsson.

Koppel, reflexer och grundläggande lydnad skulle rädda många hundliv.

Om blandrashundar

90 % används som sällskapshundar, 7 % jakthundar och aktiva inom olika tävlingsgrenar

Hundens utseende var avgörande för köpet av en blandrashund

Var fjärde hund i Sverige är en blandras (220 000 stycken) – enligt Jordbruksverket

Blandraser är överrepresenterade i olyckor

65 % skolkade från valpkursen

39 % av hundarna kostade mellan 2 000 och 4 999 kronor

Nära hälften av hundarna köptes via personliga kontakter, medan blocket.se står för 34 %

67 % av blandraserna är försäkrade, jämfört med 80 % av renrasiga hundar

Undersökningsföretaget PFM Research genomförde enkätundersökningen riktad mot 400 blandrasägare.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Mitt skinn är inte värt mer än ditt

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?