spaniel i skogen

Hur skyddar jag min hund mot rovdjur?

Rovdjursangrepp på hund är mycket ovanligt. Men bor du i ett rovdjurstätt område bör du ha hunden under uppsikt, och det ska man väl egentligen alltid ha? Jakthundar är det lite svårare med, men med bra utbildning kommer man långt.

De flesta angrepp sker under höst och vinter och statistik från de senaste åren visar att cirka 80 procent av angreppen inträffar under jakt. Att ha koll på var de vargar man känner till rör sig, till exempel om de slagit ett byte och undvika det området, samt att avspåra området man tänkt jaga i är bra säkerhetsåtgärder. En sändare på hunden gör också det lättare att få den med sig hem, men att utbilda sin jakthund till att bara göra sin uppgift är det bästa skyddet, enligt hundtränaren Tobias Gustavsson som har stor erfarenhet av varg och hund.

Varje år angrips minst 2–3 hundar sedan de själva aktivt har sökt upp varg. Om hunden görs ointresserad av att följa vargspår och helst undvika dem, kan åtminstone dessa 2–3 angrepp förebyggas. Men då krävs förstås att hundföraren är intresserad av och beredd att lägga ned 1–2 dagar för att lära sig metoden och sedan några minuter då och då för att befästa detta hos sin hund. En positiv bieffekt av metoden är att hunden blir mer motiverad till att jaga det hundföraren vill att den ska jaga.

En aggressiv hund som uppträder hotfullt – eller en rädd hund som flyr – löper störst risk att bli angripen. Detsamma gäller om hunden är mycket social och vill hälsa på alla hundar. Hunden betraktar vargen som en hund, och vargen betraktar hunden som en varg, och vargar gillar inga rivaler, oavsett om de är hundar eller andra vargar. Men troligen är det ovanligt att hanvargar dödar hundtikar och vice versa.

Skulle du se din hund bli attackerad av en varg kan du lyckas skrämma bort vargen genom att rusa emot den och skrika. Att försöka skrämma hunden till att bli rädd för vargar till exempel med vargskinn eller urin fungerar inte, då blir den rädd för alla hundar också eftersom hundarna inte upplever någon skillnad. Men som sagt, de allra flesta hundar kommer aldrig någonsin stöta på en varg och de flesta vargar kommer aldrig någonsin angripa en hund.

Källa: Rovdjursforum, Viltskadecenter

Läs också:
Träna din jakthund före jakten
Viltstatistiken 2015


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla