Redaktionshunden Muffin uanför bio Capitol i Gbg

Hundmingel på bio

Kenzo var där. Gucci, Malte, Malla och Rosa syntes också i vimlet. När Göteborgs filmfestival öppnade biosalongen för hundar var det många filmäskande hundägare som tog chansen.

Det annonserades inte ut på något särskilt sätt. En rad i festivalprogrammet bara, om att varje besökare fick ta med en hund till onsdagsföreställningen på Capitol. Att arrangörerna fick idén var inte konstigt. Filmen, Heart of a dog, handlar om en hund och filmskaparen Laurie Anderson har tidigare hållit konserter för hundar.

Men varken i Sverige eller USA brukar det vara tillåtet att ta med hunden in på biografer. Det fanns inga förhållningsorder förutom det där, en hund per besökare. Många funderade nog på hur det skulle gå. Och det gick alldeles utmärkt.

Hundarna minglade vänligt i foajén före föreställningen. Catrin Serck med hunden Gucci var en av de första på plats:

– Jag har har redan sett filmen men kom hit ändå för att få se alla hundarna.

Biljetterna sålde slut snabbt, men alla besökare hade inte hund. Ungefär 25 hundar blev det i salongen. För de allra flesta hundar var det första gången de var på bio.

Ebba, en liten blandras mellan pudel och terrier, var en av de mer vana.

– Hon har varit på utomhusbio i Slottsskogen, förklarar husse Tim Flodin.

Manne dansk-svensk gårdshund

Paula Wahlbom med dansk-svenska gårdshunden Manne. Det här var Mannes biodebut. Han hade med sig sin favoritpläd och tuggben för att känna sig hemma i biosalongen.

De med stora hundar tog plats längst fram eller vid gången. Små hundar låg i knäet eller på filt en egen biostol. När det blev mörkt i salongen lade sig hundarna till ro. Det hördes knappt ett knyst.

– Jag blev förvånad över att ingen skällde, sa Laurie Anderson efteråt. På hundkonserterna hon hållit har det inte varit lika tyst.

Laurie Anderson, Hypatia och matte Neta

Laurie Anderson, Hypatia och matte Neta

Frågestunden efter filmen leddes av Neta Norrmo med dansk-svenska gårdshunden Hypatia.

– Hypatia har fått sitt namn från en filosof och är samma typ av hund som råtterriern Lolabelle i filmen, så det passar bra, säger Neta.

Historien bakom

Laurie Anderson blev ombedd att göra en film om sin livsfilosofi. När hon svarade att hon inte hade någon sa uppdragsgivaren: Gör en film om din hund då.

Och det gjorde hon. Det var inte tänkt att Lolabelle skulle bli någon trickhund, hon var bara en vanlig sällskapshund som måste omplaceras och hamnade hos Laurie Anderson och hennes make Lou Reed.

Men när terriern förlorade synen och inte längre kunde springa fritt som förut, fick hon lära sig måla och spela piano av en hundtränare. Lolabelle blev en kändis som höll välgörenhetskonserter, hade eget Facebookkonto och många fans.

När hon blev allt sjukare tyckte veterinärerna att hon skulle avlivas.

– De sa att om hon ska kunna leva hemma måste vi skaffa ett syrgastält, berättar Laurie Anderson efter filmen.

– Vår reaktion blev bara: Var kan vi köpa ett?

Kärlek, liv & död

Lolabelle fick lite extra tid på jorden. Hon lärde sig gå in i syrgastältet när hon behövde. Hon dog 2011. Två år senare dog hennes husse, Lou Reed. Filmen är tillägnad honom.

Filmen Heart of a dog handlar om liv, kärlek och död, inte bara hundens. Det blev en film om Laurie Andersons livsfilosofi i alla fall. Det är en varm och trösterik film, se den om ni får chansen. Laurie Anderson har en ny hund nu, Little Will, en border terrier. Han har en roll i filmen.

Efter föreställningen var alla hundägare jag pratade med överens om att hundbio borde ordnas oftare. Många hundägare drar sig för att gå på bio om de måste lämna sina hundar ensamma hemma. Vi kan hoppas att hundvisningen på Capitol får efterföljare. Och nej, de glömde inte ta hänsyn till allergiker. Filmfestivalens folk gjorde en extra grundlig dammsugning med hepa-filter av salongen efteråt.

Flera bilder från minglet:

Laurie och Muffin

Laurie Anderson och Härliga Hunds utsända redaktionshund Muffin, i sin stiliga pressväst.

Dixy & Malla med människor.

Bittan och Robert Crafoord kom med staffen Dixy och Malla, adopterad från Spanien.

Rulle & Olle med människor

Från vänster: Lars Brune med västgötaspetsen Rulle och Estelle Trysberg med bostonterriern Olle.

Kenzo & Camilla

Camilla Bengtsson med cavalier king charles spanieln Kenzo tog chansen att gå på filmfestival.

Rosa & människan Håkan.

Håkan Fransson med spanska vattenhunden Rosa, 1,5 år.

Ella & matte Helen

Collien Ella, 7 år, ligger på första parkett. Matte Helen Cardesten Nygren skulle gärna gå på bio med hund fler gånger.

 

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla