spaniel i skogen

En stunds skogsagility kan pigga upp vilken måndag som helst!

Farligt i skogen – eller inte?

Vargen är hundens allra närmaste släkting, vissa forskare menar att de till och med är samma art. Många av de egenskaper vi uppskattar och använder oss av hos våra hundar har vi ursprunget i vargen att tacka för, som till exempel dess sociala förmåga, samarbetsvilja och intelligens. Men även om de är nära släkt vill de knappast umgås. 2015 skadades 48 hundar av rovdjur.

Säkert sker många odramatiska möten i naturen som vi aldrig får reda på, framför allt mellan jakthundar och varg. Men rovdjursangrepp på hund är mycket ovanligt; det visar statistiken som varje år genomförs av Rovdjursforum, en nationell databas som ägs och förvaltas av Naturvårdsverket.

2015 skadades eller dödades totalt 48 hundar av varg, lo, björn eller örn  i situationer som inte handlade om jakt på rovdjuret i fråga.  Sedan 1997 har antalet rovdjursangripna hundar per år varierat mellan 0 (1997) och 70 (2009). Skillnaderna beror dels på antalet rovdjur men även  antalet jaktdagar med hund, väder och snödjup under jaktsäsongen.

Statistiken för 2015 bygger på registreringar i Rovdjursforum under perioden 1 jan–31 dec 2015, där den skadade eller dödade hunden blivit besiktigad av länsstyrelsens besiktningsmän. Om besiktningsmannen har bedömt sannolikheten till minst 50 % för att rovdjur är orsaken, räknas den som rovdjursangripen.

Flest hundar 2015, nio stycken, dödades eller skadades av varg i Gävleborgs och Dalarnas län, vilket tillsammans med, Värmland, Norrbotten, Västmanland, Västra Götaland och Örebro är de enda län som haft konstaterat vargdödade eller skadade hundar, tillsammans 30 stycken. För lodjur är siffran totalt 13 dödade eller skadade hundar, även här ligger Gävleborgs län i topp, med fyra stycken. Björn stod för en död och en skadad hund, örn för tre stycken 2015.

Vågar man då gå ut i vildmarken med sin hund? Absolut. Hunden är inget prioriterat byte, utan råkar den illa ut är det oftast frågan om olyckliga omständigheter – och nästan alltid i samband med jakt. Rovdjuren är heller inte det farligaste hotet mot våra jakthundar. Som en jämförelse kan man tänka på de 600 hundar som årligen dödas i trafiken (Agria). 2014 dödades 149 hundar av vildsvin, då nästan uteslutande vid jakt. 25 hundar skottskadades eller dödades av jägare.

Läs om hur du kan skydda din hund i skogen här.

Källa: Rovdjursforum, Viltskadecenter

Prenumerera på Härliga Hund? Ja tack!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla