servicehunden duncan i sin väst

Duncan, en super-service-hund

Får vi presentera golden retrievern Duncan? Han är servicehund och bor och jobbar med husse, Ron, som har diabetes typ 1. Duncan känner på lukten när Rons blodsockernivå ändras och säger till.

Duncan känner förstås på alla människors doft hur deras blodsockernivå är. Så när Ron hade besök av kompisen Mandy, som hade lite lågt blodsocker just då, gick Duncan vältränat och hämtade en juice åt henne. ”Här. Du luktar som husse inte får lukta,” verkade han säga till Mandy, som förvånat tog emot juiceförpackningen.

Ron, som har levt med sin sjukdom hela livet, berättar om en situation när juice-hämtandet var en livräddande åtgärd.duncan glad i snön

”En natt hade mitt blodsocker sjunkit väldigt snabbt. Jag skakade så pass mycket i hela kroppen att jag inte kunde gå ur sängen. Duncan gick till kylen och hämtade en juicebox åt mig. Jag lyckades få i mig juicen och började känna mig lite normal. När jag kunde stå upp igen testade jag blodsockret och hade, efter att ha druckit juicen, ett blodsockervärde på 37*, vilket är väldigt lågt. Jag är alltid tacksam för att Duncan finns vid min sida , men jag kan knappt uttrycka hur tacksam jag är för att han fanns i mitt liv den natten.”

*Fotnot: Blodsockervärdet 37 (mg/dl) motsvarar 2,1 mmol/l. En person som inte har diabetes har ett blodsockervärde på 4–5 mmol/l på morgonen före frukost och ett värde på 5–7 mmol/l en till två timmar efter en måltid. Blodsockret mäts i Sverige i millimol per liter.

Följ gärna Duncan på hans Facebooksida. Duncan utbildades till servicehund hos EENP (Eyes, ears, nose & paws)

Källa: BarkPost & Sjukvårdsrådgivningen

En film om en annan servicehund hittar du här!

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla