Hundnos i närbild

Kan hundar känna doften av rädsla?

… Och spelar det i så fall roll vem som är rädd?

Sedan tidigare har forskare kommit fram till att hundar inte bara studerar vårt kroppsspråk, utan även använder sin nos för att scanna av våra känslor. Men visste du att de använder olika näsborrar beroende på varifrån doften kommer?

Om det är du, eller annan människa som står hunden mycket nära, blir hundens nos mycket känsligare.

Sedan tidigare vet man att hunden ibland använder sina två näsborrar växelvis beroende på typ av doft. Hamnar en hund i en besvärlig situation ensam eller tillsammans med andra hundar, använder den höger näsborre som tros kommunicera direkt med höger hjärnhalva. Höger hjärnhalva anses hos människor vara kopplad till förmågan att uppfatta miljön runt omkring, och det verkar vara samma hos hundar. Om hundar har intuition, är det också antagligen den delen av hjärnan som då aktiveras mest.

Om det däremot är du, eller annan människa som står hunden mycket nära, använder hunden sin nos på ett annat sätt.

Studier har nämligen visat att om det är hundens människa som blir skrämd eller stressad, till exempel av en otäck film, och därmed avger stressdoft, så använder hunden konsekvent vänster näsborre för att identifiera och analysera doften. Precis som när hunden använder höger näsborre och doften går till höger hjärnhalva, går doften från vänster näsborre direkt till hundens vänstra hjärnhalva.

Hos människan betraktar man vänster hjärnhalva som den del av hjärnan där det logiska tänkandet sitter, det vill säga den del av hjärnan som till exempel kan lugna oss när ett upplevt orosmoment inte är någon egentlig fara. Så kanske är det så att din hund låter dig läsa av omgivningen, och sedan själv resonerar sig fram till om den behöver vara rädd eller inte genom att skicka din doft till vänster hjärnhalva för analys? Det är i alla fall vad forskarna misstänker.

Den här kunskapen kan vara bra att ha med sig, till exempel i en skrämmande situation. Om du håller dig lugn, känner hunden det, och litar på dig och behåller själv lugnet.

Läs också:
Hundens nos

Luktspecialisterna

PS: Prenumerera på Härliga Hund! Ja, vilken bra idé!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Mitt skinn är inte värt mer än ditt

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?