Hund mellan två pilar som riktas åt varsitt håll

Kan hundar se magnetfält?

Kanske har du hört att hundar ställer sig med kroppen i nord-sydlig riktning när de uträttar sina behov? Och om det verkligen stämmer, varför gör de så? Kanske beror det på att de känner av jordens magnetfält.

Forskning visar att hundar, och många andra djurarter, har förmågan att känna jordens magnetfält; flyttfåglar lär ju till exempel navigera med hjälp av detta. Men nu till det spännande nya – kanske är det så att hundarna till och med kan SE magnetfälten!

Forskare vid Max Planck-institutet för hjärnforskning, Maximilians universitet i München och Goetheuniversitetet i Frankfurt, samt vid universiteten i Duisburg-Essen och Göttingen har nämligen upptäckt en ljuskänslig molekyl i ögonen på hundar och andra däggdjur. Molekylen kallas Kryptokrom 1 och när forskarna undersökte 90 olika djurarter hittade de den i näthinnan på hund, och hos rovdjur som vargar, björnar, rävar och grävlingar, samt hos vissa primater.

Forskarna tror att denna molekyl kan göra det möjligt för dem att förnimma jordens magnetfält på samma sätt som flyttfåglar kan. Samma molekyl finns nämligen hos dem. Nu arbetar man vidare på att ta reda på om det verkligen förhåller sig så, eller om den möjligen har en annan uppgift hos däggdjuren än hos flyttfåglarna.

Observera gärna din egen hund när du rastar den, om du har koll på väderstrecken. Vore kul att höra om det där med riktningen verkligen stämmer!

PS. Härliga Hund har skrivit om det tidigare, kolla här.

Källa: Barkpost, Nature Publishing Group, Daily Mail, Phys org.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla