Årets första ormbett rapporterat

Nu har årets första ormbett på hund skadeanmälts till försäkringsbolaget Agria. I de flesta fall går det bra och djuret frisknar till, men bettet kan ofta kräva att djuret behöver behandlas av veterinär.

boxer med nosen i gräset

De flesta hundar och katter blir bitna i nosen och frisknar till, men värst drabbade är djuren som blir bitna i tassen. Ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång. Agria uppskattar att ett tiotal hundar avled till följd av ormbett under 2015, medan cirka 2 500 hundar fick söka veterinärvård.

De lindrigaste fallen av ormbett leder till en svullnad vid bettet, men i de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Graden av skada beror på hur mycket gift som injiceras.

– Hunden eller katten kan få en lever- och njurskada och drabbas ofta av blodbrist, vilket kan påverka hjärtat. Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila, säger Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria.

När hunden eller katten sedan går på benet bidrar musklernas sammandragningar till att giftet sprids. Därför är det viktigt att bära djuret efter ett ormbett och snarast uppsöka veterinär. Som intensivbehandling får hunden ibland ormserum som motgift.

Katter klarar sig generellt bättre än hunden, men behöver ofta veterinärvård.

– Om ditt djur blir ormbiten är det viktigt att hålla det i stillhet och ta det till veterinär, säger Lotta Möller.

Symptom på ormbett

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden eller katten, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla