Har småhundsägare sämre pli på sina hundar?

Har småhundsägare sämre pli på sina hundar?

Små hundar bjäbbar och stora hundar är aggressiva. Eller? Fördomarna frodas kring hundars storlek – inte minst hundägare emellan. Men det finns ingen anledning att ta omvägar förbi varandra.

Står man och tittar på en flock hundar som leker i en hundpark är det svårt att tänka sig att de alla någonstans långt bak härstammar från vargen. De ser ju minst sagt olika ut! Ofta är vi snabba att koppla ihop vissa hundar med vissa egenskaper bara genom att titta på hur de ser ut och hur stora de är. En schäfer inger respekt, hur snäll och ödmjuk den än är, medan en liten yorkshireterrier knappast får någon att börja darra, hur mycket den än skäller och står i.

Därför blir det lätt laddat mellan storhundsägare och småhundsägare. De storas hussar och mattar suckar ofta över att småhundsägarna inte har någon pli på sina hundar, utan låter dem göra vad de vill bara för att de är små. Och småhundsägarna tycker ofta att de stora hundarna alltid kommer och tar över, dominerar och tar plats.

Therese Arnqvist är hundinstruktör och har själv både en liten chihuahua och en större hund som är en blandning mellan husky och podenco.

– När jag är ute med Zelda, min lilla chihuahua, får jag ibland höra saker som ”Sådana där små har väl väldigt små hjärnor också, de kan väl inte lära sig något?”. Och så brukar folk säga att de är jobbiga och skäller massor och ”tror att de är så stora”.

Ibland, om hon orkar, brukar Therese förklara att det inte handlar om att hundarna tror att de är stora, utan att chihuahuan faktiskt är framavlad som en alarmerande hund. Deras uppgift är att göra de större hundarna eller människorna uppmärksamma på att någon kommer eller att något händer.

– Små hundar vet mycket väl att de är små, det är därför de måste ta i lite mer för att bli tagna på allvar. Och om vi människor då bara står och skrattar åt dem och tycker att de är gulliga när de skäller, så kan det leda till att de känner sig tvungna att ta i ännu mer. Till slut har man en hund som biter, säger Therese.

Hon tycker att små hundar ofta blir behandlade med bristande respekt, just för att de är små. Lätta att plocka upp, vilket ju en 45-kiloshund inte alls är. Då är det plötsligt inte lika gulligt längre om hunden skäller …

– Stora hundar anses per automatik vara dominanta och lite aggressiva. Ofta är det medierna som skapar en bild av vissa raser. Till exempel när det gäller kamphundar. De är oftast väldigt snälla mot människor och riktigt trevliga familjehundar, även om de kanske inte alltid går ihop med alla andra hundar.

Man pratar ibland om ”stor hund i liten kropp” och ”liten hund i stor kropp” – det vill säga att de stora inte alltid känner sig så stora och sturska och de små inte är så små och ynkliga som de ser ut.

Mest av allt handlar det förstås om olika raser och deras egenskaper. En hund med jaktinstinkter vill jaga, oavsett om den är stor eller liten. Och en vakthund kommer alltid att vakta. Det har förstås ingenting med storleken att göra.

Bland nya hundägare som Therese träffar via sina kurser märker hon att en del inte riktigt är medvetna om vilken hund de skaffat. De kan ha fäst sig vid en viss ras på grund av utseendet, eller något annat som gjort att de fastnat för just den hunden.

– Viktigast av allt är att man läser på om den typ av hund man skaffar. Och att man kommer ihåg att små hundar också är riktiga hundar. De vill också vara med och lära sig saker, inte bara få titta på världen från en väska. Nu tror jag i och för sig att den trenden tack och lov håller på att avta, säger Therese.

Den som en gång fallit för en liten hund skaffar ofta en till, har Therese märkt.

– Det är lite som att börja äta chips. När man väl börjat kan man inte sluta, säger hon och skrattar. Har man en tycker man att man lika gärna kan ha två …

Att som hon ha en liten och en stor hund är inte helt lätt. De har väldigt olika behov och man måste hålla koll på dem, säger Therese. Den stora kan råka göra illa den lilla om det blir vilda lekar.

– Det är inte bara ”gulligt och häftigt” att ha en stor och en liten, säger Therese. Nu när Zelda börjar bli gammal tant får jag anpassa promenaderna efter henne, och sedan kanske hon får ligga hemma och vila när jag och Adonis drar ut till skogen.

Kommer hon att ha både liten och stor hund även i framtiden? 

– Ja, jag tror det. Det är det här chipssyndromet, jag kommer nog alltid att ha en eller kanske två chihuahuor, så att de kan leka med varandra. Och så en större hund som gillar att vara i skogen med mig och som gärna har hög arbetsmotivation.

Kanske vill du också läsa: Nu vet vi – därför juckar jyckar

juckar

Läs också: Är din hund stressad? Så vet du.

Här kan du köpa senaste numret av Härliga Hund.

 


ANNONS

Nyhetsbrev

ANNONS

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundar kan dö i hissar…

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…