Border collie mycket nära godisbit på bord.

Impulskontroll var det, ja.

Har din hund bra impulskontroll? Då är den nog smart!

Har du en hund som är bra på att vänta med att ta godbiten tills du säger till, fixar att träna med extern belöning eller är duktig på att skvallra? Då är den troligen också bra på att lösa rumsliga problem, och därmed antagligen av det intelligentare slaget. Det tror i alla fall forskaren Corsin Müller och hans kollegor på Veterinärmedicinska Universitetet i Wien.

Forskarna, som publicerade sin studie i tidskriften Plos One i februari 2016, har efter att ha studerat 40 hundars beteende kommit till den slutsatsen att förmågan till impulskontroll, alltså hur svårt eller lätt de har att avbryta eller reglera sina känslomässiga impulser, har betydelse för hur kapabla de är att lösa fysiska problem som kräver tankeverksamhet.

Författarna till studien studerade under 18 månaders tid hur 41 stycken border collier – 16 hanhundar och 25 tikar – löste olika typer av rumsrelaterade problem och hur stor skillnad det var i deras kapacitet att motstå sina känslomässiga impulser. För att man inte skulle kunna hänvisa till rasskillnader var alla av samma ras.

Fatta 1 = fatta 2?

Hundarna, som var sällskapshundar och genomförde experimenten tillsammans med sina ägare, fick göra olika typer av impulskontrollövningar, som till exempel att låta bli att ta en godbit. De mer mentalt kluriga, rumsliga uppgifterna som skulle lösas var till exempel om hunden förstod att den måste välta ett genomskinligt plexiglasrör för att få ut en godsak som låg inuti, eller om hunden uppfattade det som att den kunde ta godbiten inuti eftersom den ju såg den genom glaset.

Forskarna upptäckte att hundarnas förmåga till självkontroll stod i relation till deras förmåga att lösa rumsliga uppgifter. Det visade sig helt enkelt att de hundar som hade bäst impulskontroll, även var de hundar som utmärkte sig när det gällde även de andra övningarna, och vice versa.

Nya utmaningar varje gång

Forskarna tror också att hundar, liksom små barn, lär sig hur omvärlden och fysikens lagar fungerar genom lek med exempelvis bollar. Men till skillnad från oss människor verkar det som att hundar inte tar med sig den kunskap den redan har om fysiska förutsättningar, till exempel om ett föremål har ändrat storlek för att det ligger längre bort och därmed ser mindre ut. En hund tar sig an varje ny utmaning, även om det är av samma karaktär som ett tidigare löst problem, som en helt ny uppgift att lösa.

Forskarna menar att genom att fortsätta studera sambandet mellan impulskontroll och kognitiv förmåga kan man få viktig kunskap om olika arter och deras intelligens.

Och kanske gäller även detta människor? Att tänka först och handla sedan är i alla fall i många fall ett tecken på viss intelligens, eller hur?

Kolla även det här:
Hur smart är din hund?

Smartaste hundarna?

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Mitt skinn är inte värt mer än ditt

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?