4 frågor till veterinär Sune Jerre

4 frågor till veterinär Sune Jerre

Sune Jerre, veterinär sedan 32 år, är specialiserad i kirurgi på hund och katt och driver Jennyhill Djurklinik utanför Helsingborg. Det var där han opererade lille Askur, frallavalpen som fått en ful fraktur på armbågen på höger framben. Läs artikeln om Askur här!

sj53 kopia

Ska man vara extra rädd om valpar?
– Nej, unga valpar inte särskilt olycksdrabbade. Men man ska absolut försäkra sin valp så fort som möjligt, helst före fyra månaders ålder. Och man ska om möjligt inte byta försäkringsbolag utan behålla samma. Försäkringsbelopp, risker och ­premier ska man också tänka igenom. Ett diskbråck kan lätt kosta uppåt 50 000 kronor.

Du fixade ju Askurs svåra knäskada, är du ­Sveriges motsvarighet till världens bästa ­veterinär, Noel Fitzpatrick?
– Ha, ha, nej, men jag känner honom. Vi ses på internationella konferenser då och då. Och ja, han är sådan som på TV. Han jobbar jämt.
Men visst var det en svår fraktur Askur hade. Så pass att jag fick korrigera den efter ett tag, vilket inte är så ovanligt.

Rehabiliteringen är en viktig del av vården?
– Ja, jag var med och startade Sveriges första rehab i Göteborg på Blå Stjärnan 1998. Nu finns det säkert 100 anläggningar i Sverige. De är jätteduktiga på muskler och leder och är stor hjälp för oss ortopeder.

Räddas fler svåra fall i dag?
– Ja, absolut. Många veterinärer är väldigt ­kunniga och specialiserade, men tyvärr är det ibland svårt att matcha den sjuka hunden mot rätt kompetens. De stora kedjorna remitterar bara ­mellan sig, ett diskbråck i Helsingborg kan remitteras 60 mil till Strömsholm i stället för 2 mil hit.
Ibland tas alldeles för snabba beslut och varför erbjuds alltid avlivning som ett alternativ? Det är ju bara till för de kroniskt sjuka, de som inte kan bli friska. Jag tycker att det är otillbörligt. Man borde sova på beslutet, som man alltid bör göra i svåra fall. Här krävs en uppfostran inom kåren.

Läs också artikeln om frallan Askur!

 

Pst! Följ oss på Facebook! Så missar du inget.

Du prenumererar väl på Härliga Hund? Annars är det snabbt gjort med ett klick här!

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Mitt skinn är inte värt mer än ditt

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?