Anders Hallgren och hans hund

Anders Hallgren är psykolog och hundpsykolog och vill gärna berätta hur han ser på saken.

Anders tycker till om selar och halsband

Anders Hallgren är psykolog och hundpsykolog och vill gärna berätta hur han ser på saken. Från och med  nummer 4 2016 av tidningen Härliga Hund kommer Anders Hallgren att medverka både där och ibland här på webben. 

Var rädd om hundens nacke och hals!

Hör du till dem som inte tror på att det kan vara skadligt med stryphalsband när en hund drar i kopplet eller man rycker till i kopplet, så gå in på nätet och kolla referenserna du ser här nedan.

Halsen och nacken är ett av kroppens känsligaste ställen på alla djur – alltså även hunden. Det innebär att det kan vara förenat med risk för skador när man använder halsband på sin hund. Speciellt känsligt är det med stryphalsband och ju tunnare de är desto större är riskerna.

När en hund drar hårt, eller om man själv drar eller rycker i kopplet, så påverkas nackkotorna, musklerna runt halsen och luftstrupen. Det här har varit föremål för forskning runt om i världen och i dag vet vi att halsband kan åstadkomma flera skador. Här följer några axplock.

Nackkotorna kan påverkas. En schäfer fick så svåra skador efter ett kraftigt ryck i stryphalsbandet att den fick avlivas (9). Den norske veterinären Aare Thoresen fann att tre fjärdedelar av en grupp på 350 hundar som hade sökt hjälp på hans klinik hade skador i nacken på grund av halsband och ryck i kopplet (7).

Fysioterapeuter får mycket ofta behandla hundar med nackskador.

I en undersökning som jag gjorde hade 25 % av hundarna nackproblem, de allra flesta hade dragit eller blivit ryckta i kopplet (4).

Mjukdelarna på halsens framsida kan skadas, speciellt luftstrupen, med risk för trakeal-ruptur (5).

Musklerna runt halsen blir spända med risk för att blodet stasas, vilket kan orsaka huvudvärk enligt veterinär och fysioterapeuter. Musklerna kan dessutom skadas, muskelfibrer kan slitas av, och de större musklerna som når ner över ryggen kan bli överspända och leda till smärta.

Musklerna kan svullna och trycka på bakomliggande nerver, speciellt trigeminus, och kan orsaka svår smärta (3).

Tungbenet i halsen kan knäckas (3).

Tryck mot ögonen ökar och därmed risk för ögonskador. Hundar med ögonsjukdomar ska bära sele (6).

Risk för whiplashskada (9).

Speciellt stor skada åstadkoms om halsbandet placeras högt upp bakom öronen på hunden, vilket bland annat ökar risken för s.k. trigeminusneuralgi (8).

Av femtio hundar som haft stryphalsband hade fyrtioåtta skador i hals, nacke och svalg (8).

Veterinären Cristoph Bujon varnade för användandet av halsband i Nyhetsmorgon, TV4.

Vill du veta mer om ytterligare risker med halsband, gå in på www.sagnej.n.nu och klicka på ”Fakta”. Se även min forskningsrapport ”Ryggproblem hos hund”. Läs även på den här amerikanska länken som bekräftar farligheten med halsband:
http://dogmantics.com/is-it-harmful-to-attach-a-leash-to-your-dogs-neck-2/

Till dig som ändå använder halsband, använd ett sådant som inte stryper och ryck eller dra inte i det. Likaså ska hunden inte dra.

Det finns fall …

Det finns hundar som är svåra, exempelvis jakthundar som just ser en hare fly i väg. I ett sådant läge går det knappt att hålla hunden. Har du ett så svårt problem så ska det emellertid inte läras bort med koppelteknik, utan med en systematisk träning.

Här har flera personer visat att det fungerar väl, till exempel norrmannen Thomas Stokke, som tagit flera hundar till premiering på jaktprov samt Elsa Blomster och Lena Gunnarsson på Klickerförlaget. Vänd dig gärna till en välutbildad hundpsykolog för att få ett väl fungerande alternativ.

Kompendium av Linda Vitchi

”Halsbandets skadliga effekter”
(linda@heladinhund.se)
Linda Vitchi[1] <<< Här klickar du för att ladda hem Linda Vitchis kompendium
 

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla