Här får alla ta med hunden till jobbet!

Den här (h)underbara synen möter medarbetarna på Svenska Kennelklubben i Rinkeby varje dag de går till jobbet.

Här får alla ta med hunden till jobbet!

Hundra hundar på en arbetsplats. Kaos tänker du kanske. Men icke! Härliga Hund har varit på besök på Kennelklubbens kontor som framstår som rena drömmen för alla oss andra, som vill ta med hunden till jobbet.

Det är förstås inte vilken arbetsplats som helst som tar emot 100 hundar med öppna armar. Vi har åkt till Svenska Kennelklubbens huvudkontor i Rinkeby. Det är en klassisk kontorsmiljö. Långa korridorer med enskilda arbetsrum. Bara med den skillnaden att det sitter en barngrind i varje dörröppning, så man kan ha dörren öppen utan att riskera att hunden drar i väg.

Det är tyst. Väldigt tyst. Vi har varit där i närmare ett par timmar innan vi hör det första skallet.

Hade det varit ett öppet kontorslandskap hade nog även kennelklubbens hundar fint fått stanna hemma. Men här där varje hund kan ha sin egen vrå är det alltså fritt fram, fast med begränsningen att man inte får ta med fler än två hundar in på sitt rum. Har man fler kan övriga hysas in på hunddagiset på entréplanet.

Fast så har det inte alltid varit. Tidigare fanns en begränsning om max 25 hundar på kontoret.

– Men vi tänkte om. Nu har vi hundtillstånd som räcker åt alla, vilket är en uppskattad förmån, säger Lotta Skoog, som är marknadschef på SKK.

Hennes pinscher Dixie, 9, har kanske den allra lyxigaste ”hundkorgen” på hela kontoret – en fluffig soffa där hon kan breda ut sig. Fast det är med viss tveksamhet hon släpper in fotografen i ”sitt revir”. Han sätter sig på golvet och låter henne komma fram. Efter en stund har han fått okej och får ta sina bilder.

Om Lottas arbetsrum andas ljus så andas Hans Rosenbergs arbetsrum, ja, vad ska man säga? Det andas snarare guldpaljetter, fuskboa, massor av böcker och nästan lika mycket pryttlar. Inte så konstigt kanske. Kennelklubbens presstalesperson gör sitt 35:e år på kontoret. Han har hunnit samla på sig en del.

Mopsen Ryssen och curly coated retrievern Ecko navigerar vant mellan möblerna och fram till sina bäddar. De har sina fasta rutiner, det är tydligt.

– Vi fikar på förmiddagen och på eftermiddagen. De vet när det är dags. Då reser de sig upp och så går vi till en väninna längre ner i korridoren. Där leker de lite och får en godisbit, sedan går vi tillbaka. Jag tror att de har det bättre här än hemma, säger Hans.

Själv har han det också bättre på jobbet när Ryssen och Ecko är med.

– Det betyder först och främst att jag får sällskap. Men jag kopplar också av mer när hundarna är här. Plus att jag kommer ut ordentligt på lunchen och får frisk luft och motion. Annars hade det nog blivit fler dagar när jag inte kommit ut alls, säger Hans.

Västgötaspetsen Kellie, 12 veckor gammal, tuggar på kontorsråttan.

Västgötaspetsen Kellie, 12 veckor gammal, tuggar på kontorsråttan.

Sedan har hundarna en direkt lugnande verkan också. Speciellt om Hans kanske blivit intervjuad i direktsändning.

– Det blir ju alltid en anspänning och man undrar hur det gick. Då kommer en nos och lägger sig på benet och jag känner ”det här gjorde jag bra”.

Det är inte snack om att hundar springer omkring i korridorerna. Nej, för att det ska fungera så har man ett ganska strikt regelverk. Hundarna får inte gå lösa (utom i sina rum) och löptikar ska man hålla under extra uppsikt, till exempel.

Dansk-svenska gårdshunden Daga sitter gärna i Linneas knä när hon jobbar.

Dansk-svenska gårdshunden Daga sitter gärna i Linneas knä när hon jobbar.

När nya hundar kommer till kontoret kan det däremot bli lite mer oroligt.

– Ja, då skälls det och de andra ska visa att ’du är minsann inte välkommen här’. Men de får lära sig att finna sig i situationen. Om man låter bli att tvinga ihop hundarna så skapas en acceptans med tiden, säger Hans.

Vi går vidare i korridoren och hamnar hos Gösta, en olde english bulldogge på fyra år. Husse Fredrik Bruno berättar att tidigare, när han jobbade på ett annat ställe, fick Gösta gå på hunddagis.

Förutom att Fredrik nu sparar mycket tid i resor till och från dagis – och ett antal tusenlappar varje månad – så får han dessutom den bästa bonusen:

– Ja, man vill ju umgås med sin hund! Och jag blir mindre stressad på jobbet också. Det är skönt med små avbrott när man bara gosar lite.

Om Gösta verkar vara en förnöjd herre är det mer livat inne på Yvonne Kekkonens rum. Här bor två västgötaspetsar – Kotte, 9, och Kellie. Kellie är bara tolv veckor så det är rätt bra fart på henne, om man säger så … Hon har precis uppnått åldern när hon får hänga med till jobbet. Och så är hon rumsren, ett annat krav.

– Kotte har hängt med mig sedan han var ett år. Det blir ett sätt att leva, säger Yvonne och berättar att Kotte är så invand vid rutinerna att han säger till när det är dags att gå hemifrån för att hinna i tid till jobbet.

– Han är väldigt plikttrogen, man ska gå till jobbet och göra rätt för sig, skrattar Yvonne.

Det får liksom släta över det faktum att Kotte lärt sig öppna grinden själv och gjort några smitningar. Nu har han ju ändå lärt sig att stänga också.

Inne på Linnea Karlbergs rum ser det ut som motsatsen till Hans rum. Det är egentligen bara hon och dansk-svenska gårdshunden Daga, 4, där. Men så är de nyast på jobbet också.

Linnea är helt lyrisk över att få ta med Daga. Och Daga har anpassat sig snabbt till sin nya vardag.

– Det är en sådan lyx, säger hon och Daga hoppar upp i knäet med blicken riktad mot datorns skärm på bordet.

– Så här brukar vi sitta när vi jobbar, skrattar Linnea.

Hm. Efter hunden kommer ergonomen kanske …

När vi ses är Linnea lite otålig. Dagas promenadkompisar väntar – en fransk bulldogg och en annan dansk-svensk gårdshund. De brukar göra sällskap ut varje lunch. Nu har vi dragit ut på tiden. Vi skyndar vidare. Till två norska älghundar, grå – Aya, 6, och Crut, 5 månader.

Husse Björn Eek har ännu fler hundar, som har fått stanna hemma i dag. Han har en hundgård hemma, så de vuxna hundarna måste inte prompt följa med till jobbet. Men för unghundar och valpar är det en annan femma. Och möjligheten att ta med hunden till jobbet avgjorde när Björn sökte sig till SKK.

– På ett av mina tidigare jobb satte de plötsligt stopp för att ta med hunden, så då bytte jag faktiskt jobb, säger han.

Så förutom att personalen är nöjd så är arbetsgivaren här också nöjd – man kan locka till sig personal genom hundtillstånden. Och kanske blir personalen friskare och gladare på kuppen.

– Vi har ju ingen forskning på det men jag kan tänka mig att lunchpromenaderna påverkar hälsan positivt. Dessutom börjar man prata med kolleger som man kanske inte hade pratat med annars, här finns ju ett gemensamt intresse, säger Hans.

Lotta Skoog håller med:

– Hundar är experter på att skapa en social och trivsam miljö. Jag tror att vi blir mindre stressade och får högre arbetsmoral tack vare våra fyrbenta ”kolleger”.

Negativt då? Det måste väl finnas något negativt? Hur är det att visa upp sin hund för 75 hundproffs?

– Nja, man kan ju få en gliring ibland, när någon säger ”den där är lite rund va?” säger Hans Rosenberg och skrattar.

Hans Rosenbergs mops Ryssen har full koll på fikarasterna.

Hans Rosenbergs mops Ryssen har full koll på fikarasterna.

Kanske vill du också läsa: 

Mattias älskar att vara ute i ­naturen. Att sitta någonstans och titta ut över landskapet med en kopp kaffe och ha en varm hund bredvid sig, det är livet.

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla