Turnspithunden Whiskey

Turnspithunden Whiskey.

Hunden som var orsak till djurskyddet i USA

Det hårda livet för 1500-talets kökshundar blev startskottet för den amerikanska djurrättsorganisationen ASPCA (The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, = Den amerikanska föreningen för förhindrandet av grymhet mot djur).

Hundar har genom åren avlats fram för olika uppgifter som till exempel att vara en jaktkamrat, hjälpreda på gården eller partner i polisarbete.  Men visste du att det en gång fanns en hund vars främsta uppgift var att grilla kött jämnt och fint? Turnspit hette typen.

En turnspithund var på 1500-talet Storbritanniens mest värdefulla kökspersonal. Det var en liten, långryggad och kortbent taxliknande hund vars enda uppgift var att springa runt, runt i ett hjul (typ hamsterhjul) som drev ett spett med en köttbit på. När hunden sprang i hjulet snurrade spettet, vilket gjorde att köttet stektes jämnt framför den öppna elden i köket. Detta gjorde hundarna ”så bra, att ingen, vare sig kock eller köksa, kan göra det bättre” enligt den kungliga hundexperten Johannes Caius (ca 1576) uttalande i boken Pawprints of History av Stanley Coren.

Från pojkar till yra hundar

Innan man kom på att det här var en syssla för hundar, var det unga kökspojkar som skötte jobbet, men de klarade inte att arbeta lika länge som hundarna, dessutom så växte de ju.  Turnspithundarna skulle därför vara små, starka, uthålliga och envisa. De fick till och med ett artnamn av vår svenska Carl von Linné: ”Canis vertigus” som betyder ungefär ”den snurriga hunden” vilket antagligen stämde väldigt bra eftersom de fick springa i hjulet timme ut och timme in, dag ut och dag in.

ASPCA bildas

På 1850-talet kom hundarna till USA för att göra samma jobb där. När en man vid namn Henry Bergh upptäckte hundarnas fruktansvärda levnadsvillkor i olika restaurangkök på Manhattan, blev det startskottet för den amerikanska djurrättsorganisationen ASPCA, som han grundade 1866. Lyckligtvis hade turnspithundarna redan vid det här laget blivit alltmer sällsynta, för att femtio år senare vara helt borta.

Museihund

Men en turnspit, vid namn Whiskey, finns bevarad uppstoppad på Abergavenny Museum i Wales. Ägaren till museet, Sally Davis, vill gärna tro att det faktum att någon stoppade upp hunden, dessutom mot en vacker blå fond med blommor, ändå tydde på att hunden hade någon som älskade henne, och inte bara såg henne som ett köksredskap.

Här en liten film som  visar det hårda livet för en turnspit, skönt att det hundjobbet inte finns längre!

 

Källor: BarkPost
och The Kitchen Sisters

Andra hundar i historien:
Var föddes hunden egentligen?

Hundfilmstips!
Härliga hundar på film

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla