Pojke med hundvalp och kattunger

Ny forskning: Hundar gillar oss mer än katter

Visst finns det många som både har katt och hund och älskar dem lika mycket, men mellan katt- och hundälskare går ibland diskussionens vågor höga om huruvida katten känner samma tillgivenhet för sin människa som hundar gör. Det här är förstås svårt att veta,  men nu har det i alla fall gjorts en studie i ämnet.

Sedan tidigare har forskningen visat att hundar trivs tillsammans med sina människor, till exempel genom att de utsöndrar må-bra-hormonet oxytocin när de är nära eller smeks av sin människa. Men den här typen av tester har aldrig tidigare gjorts på katter.

Därför genomförde forskaren dr Paul Zak, i samband med en BBC-serie ”Dogs vs Cats” en studie som gick ut på att man mätte halten av oxytocin hos både hundar och katter efter att de lekt med sin människa.

Salivprov från 10 hundar och 10 katter togs vid två tillfällen, tio minuter innan de lekte med  sin ägare, och sedan omedelbart efter att de lekt tillsammans.

Resultatet visade att halten av oxytocin ökade med i genomsnitt 57 procent hos hundarna, men bara med 12 procent hos katterna. Det skulle alltså, i alla fall rent teoretiskt , visa att hundarna älskar oss mer än katter gör, i alla fall att de tycker mer om att leka med oss.

– Jag blev själv förvånad över att hundarna producerade så pass mycket oxytocin, säger forskaren Paul Zak, 57 procent, drygt till och med, är ett mycket stort påslag. Det visar att hundarna verkligen bryr sig om sina ägare. Men det var också en trevlig överraskning att även katterna fick en ökning av må-bra-hormonet när de interagerade med sin ägare. Det visar att katter också har  band till sin människa. Det finns ju de som menar att katter inte bryr sig om sina ägare alls, men det stämmer alltså inte, säger Paul Zak.

Det sistnämnda kan säkert du som har både katt och hund hemma instämma i, eller hur? Men är det så stora skillnader tycker du?

Mer om katter & hundar:

Hundens & Kattens Dagbok

 

Psst! Följ oss på Facebook!

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla