två söta berner sennen-valpar

Rädda hunden från att drunkna

Minst ett 40-tal hundar i drunknar varje år i Sverige, visar försäkringsbolaget Agrias statistik. 2013–2015 har 120 hundar omkommit, men mörkertalet är troligen mycket högre. De flesta hundarna drunknar på vintern när isen ligger lockande på sjön. Men med plusgrader i luften blir isen som bekant lömsk.

Hundraser med inriktning på jakt är överrepresenterade u statistiken, men även enstaka fall av sällskapshundar har drabbats.

– Tyvärr är det svårt att skydda hundar som springer lösa i skog och mark under vintersäsongen. Andra tider på året kan däremot en skyddsväst med inbyggd flytväst, eller en vanlig hundflytväst, avgöra om hunden klarar livhanken, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring.

Så här kan du göra:

– Spring aldrig efter hunden ut på isen, den kanske bär hunden men är inte tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök i stället att locka tillbaka hunden till trygg mark. På skridskoturen är det säkrast att utrusta hunden med en sele och en lång lina, säger Patrik Olsson.

En hund som går igenom isen och hamnar i en vak är inte lätt att rädda. Många hundägare drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is.

Viktigt:

Om hunden ändå trillar i och blir rejält nedkyld är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag.

Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra att den rör på sig. Rådgör alltid med veterinär om hunden visar tecken på försämrat hälsotillstånd.

Läs mer hos Agria

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla