Smuggelhundar – så undviker du dem

Det förekommer att hundvalpar som säljs på internet har smugglats till Sverige med falska eller inga papper från länder där hundvalpar av olika skäl är billiga att köpa.

Smuggelhundar – så undviker du dem

Att hundar smugglas till Sverige är ett problem. Så sent som förra veckan stoppade tullen en bil med 26 smuggelhundar. Här får du veta varför du inte ska köpa en insmugglad valp och hur du kan undvika det.

Hundvalpar som smugglas till Sverige transporteras under hemska förhållanden och de flesta som upptäcks i tullen avlivas. Att valparna ofta farit illa under resan till Sverige och inte är vaccinerade eller avmaskade står inte i annonsen, och diskuteras ofta inte när köpet görs upp. Att allt inte står rätt till upptäcks ofta först efter köpet, om valpen blir sjuk eller när hundägaren tar valpen till veterinären första gången.

Läs mer på skk.se för viktiga råd, till exempel vilka intyg du som köpare ska få.

Du kan även läsa mer på Jordbruksverkets webbplats.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla