glad tjej med hund

Husdjur sänker vårdkostnader

En nyligen presenterad ekonomistudie från George Mason University visar att djurägandet i USA avsevärt sänker kostnaderna för hälso- och sjukvård.

– Att ha sällskapsdjur har positiva effekter på människors hälsa. Det vet man sedan tidigare, men detta är första gången som någon har undersökt hur det påverkar den amerikanska hälso- och sjukvården, säger Terry L Clower, en av de två forskare som genomfört studien.

Någon motsvarande studie har inte gjorts i Sverige, men 2014 publicerade Socialstyrelsen en rapport där man slog fast att assistanshundar för personer med fysisk funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom var en god investering för samhället.

Socialstyrelsens sammanfattning:
”Service- och signalhundar minskar i genomsnitt förarnas behov av offentliga stödinsatser med 197 000 kronor under en tioårsperiod.”

Besparingar för samhället

Forskarna vid George Mason har gått ett steg längre och räknat ut att besparingarna för det amerikanska samhället är uppemot 11,7 miljarder dollar per år, det vill säga närmare 100 miljarder svenska kronor.

Människor med sällskapsdjur är helt enkelt friskare, mår bättre och anlitar sjukvården i mindre utsträckning än människor utan djur.

Organisationen HABRI (The Human Animal Bond Research Initiative), som publicerat rapporten, menar att företag i sjukförsäkringsbranschen skulle kunna väga in dessa fakta när de listar hälsofaktorer som kan sänka premierna. Djurägande gör helt enkelt att människor håller sig friskare.

Allt tyder på att detta stämmer även i Europa, både för den enskilda människan och för samhället i stort. Sällskapsdjur är både en hälsokur – och rena sparbössan för samhällsekonomin.

Läs mer om rapporten här

Manimalis

Läs mer hos Manimalis – Sällskapsdjurens positiva effekter på samhället och den enskilda människan

Socialstyrelsens rapport finns att hämta här:
http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-12-30


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla