westie med ont i halsen

”Halsfluss” hos hundar – en svensk grej

– Tonsillit är en väldigt ”svensk diagnos” och inget som nämns i modern internationell litteratur, säger veterinären Jens Stetter, vid Anicura Läckeby djursjukhus, i en intervju i Svensk Jakt.

Tonsillit, som hos människor också kallas halsfluss, innebär att hunden har stora, rödsvullna halsmandlar, och det här ingår också i hundens immunförsvar. Tonsillerna  och annan lymfvävnad skyddar kroppen mot infektioner.

– När tonsillerna är stora har hunden i regel dragit på sig något annat som immunförsvaret reagerar på, de är inte själva grundproblemet. Oftast är det en virusinfektion i övre luftvägarna, precis som hos människor och det är inget som antibiotika fungerar på, säger veterinär Jens Stetter, vidare i Svensk Jakt.

En annan orsak kan vara problem i mag-tarmkanalen. Kroniska kräkningar eller uppstötningar kan ge förstorade tonsiller. Man kan konstatera att det oftast finns ett annat bakomliggande problem när hunden får stora, irriterade halsmandlar.

– Men självklart finns det sällsynta fall med en regelrätt infektion i själva tonsillen, säger Jens Stetter.

Mer om antibiotikaförskrivning i Sverige, streptokocker, hur det smittar och huruvida eventuell operation är nödvändig kan du läsa hos Svensk Jakt

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla