Kom i form efter nyår

Kom i form efter nyår

8 tips på passande träningsformer tillsammans med din hund

Du som är en rutinerad motionär – och inte har ändrat din vanor bara för att det varit julledigt – kanske tycker att det är lite trångt på gymmet nu i januari? Det i särklass vanligaste nyårslöftet torde vara ”att komma i form”.

De dryga två miljoner svenskar som äger en hund får motion genom hundpromenader i skog och mark, men varför inte låta pälsklingen följa med även på dina vanliga träningspass? Inte på gymmet då förstås.

En promenad med en hund ger utmärkt motion och det blir förstås roligare med sällskapet. Hundar älskar att röra på sig och det finns ofta en granne eller en bekant som gärna lånar ut sin hund för promenader, om man nu inte har en egen. Du gör en god gärning och kommer i form på samma gång.

Här kommer 8 tips på träningsformer som passar både människa och hund:

Terrängpromenader/Powerwalk

Håll en snabbare takt än under de vanliga promenaderna. Gå gärna ”offroad” så att ni båda måste lyfta ordentligt på fötterna och tränar balanssinnet och aktiverar fler små muskler. Gå upp för branta backar och gå i skog och mark som kräver en större ansträngning både för dig och din hund.

Mer läsning om promenader hittar du här.

Promenad med extra vikt

När vi går promenader kan vi människor sätta på oss extra vikter och det kan även hunden. Använd en klövjeväska som man sakta kan fylla med mer tyngd. En trött hund är en nöjd hund.

Löpning/joggning

Om du tycker om att springa, varför inte ta med dig hunden samtidigt? Efter lite övning lär sig hunden att springa bredvid dig i kopplet utan att dra eller stanna helt plötsligt. Var dock uppmärksam på att du successivt bör träna upp även hundens kondition innan du beger dig ut på de längre löprundorna.

Dragträning

Något som blivit väldigt poppis på senare år är att köra drag med sin hund, med en anpassad sele till hunden och anpassat dragbälte för föraren samt en expanderlina kan man springa tillsammans. För många hundar en fantastisk upplevelse där de verkligen får ta i, likväl en extra sporre för ägaren: Om hunden tar i extra mycket i en uppförsbacke vill man ju inte vara sämre själv.

Här kan du läsa mer om dragträning.

Intervallträning i backar

Ta med din hund upp för en brant backe. Placera där antingen en favoritleksak eller godis. Gå ned med din hund för backen igen och på given signal så springer ni båda upp för backen mot ”priset” som väntar på toppen.  Fantastiskt bra intervallträning som givetvis går bra att genomföra även på plan mark.

Träna på utegym

Utegym har blivit mycket populärt. Ta med dig hunden på en promenad dit och träna styrketräning utomhus medan din hund vilar en stund innan en snabb promenad hemåt när du är klar.

Långfärdsskridskor/skidor

Tycker du om att åka skridskor eller skidor nu på vintern? Det är verkligen två aktiviteter där det passar utmärkt att ta med dig din hund på. Även här bör du dock säkerställa att hunden hunnit bygga upp en bra kondition först, så ta det varligt i början. Om du åker skridskor på sjöar och hav, säkerställ att både du och din hund har rätt säkerhetsutrustning på er om olyckan skulle vara framme. Även skidor är både roligt och effektivt att köra drag med sin hund med, tänk på att alla spårade slingor inte tillåter hund i spåren.

Tips om skidåkning med hunden hittar du här.

Cykling 

Cyklar du ofta kan det vara en bra aktivitet där du kan ta med dig din hund på. Om hunden är ovan att springa bredvid i koppel krävs lite träning innan du kan vara säker på att hunden inte helt plötsligt stannar tvärt för att nosa på något som luktar gott. Viktigt är att inte cykla på för hårt underlag, då det kan ge skador. Cykla därför gärna på mjukare stigar och anpassa din fart efter hunden. Är det väldigt isigt kan det vara bra att vänta några veckor tills det är lite torrare.

Här får du även 7 tips om du ska börja cykla med hunden.

CYKLA-MED-HUNDEN


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla