svart labradorvalp

Labbarna regerar fortfarande

I dag kom siffror från SKK och Jordbruksverket över Sveriges populäraste hundraser och de populäraste hundnamnen. Det är inga överraskningar i toppen för den som har följt de här listorna ett tag.

Labbarna i topp

Inte bara har labrador retriever en stark ledarposition, rasen har dessutom ökat sin ledning  som den populäraste rasen i landet. Det här gäller förstås de hundar (renrasiga) som är registrerade hos SKK/Jordbruksverket, men fortfarande är blandrashunden Sveriges mest förekommande hund.

2015 registrerades 50 234 nya hundar hos SKK. En minskning med 2 % sedan 2014 (51 111).

Över huvud taget var det retrievrarnas år: labrador retriever ökade med 2 489 nyregistreringar före golden retriever med 1 963. Förra årets tvåa, jämthunden, fick ge plats åt tysk schäferhund.

Vilka är kvar & vilka åkte ut?

Border collie, normalstor strävhårig tax, finsk lapphund och chinese crested dog fick alla lämna 20 i topp-listan.

Nya raser på 20 i topp-listan i år är drever, rottweiler, dansk-svensk gårdshund och lagotto romagnolo. Flera av stövarraserna ökade också efter att ha minskat under några år.

Antalet importerade hundar var ungefär detsamma som föregående år, och det är fortfarande fransk bulldogg som är den vanligaste importerade hunden.

Tre helt nya raser registrerades: Bouvier des ardennes, estnisk stövare och griffon bleu de gascogne. Sammanlagt finns nu 342 raser och rasvarianter registrerade i Svenska Kennelklubben.

Griffon_Bleu_de_Gascogne

Griffon Bleu de Gascogne.

Molly är kvar, Elsa är på gång

Molly var vanligaste hundnamnet förra året (2014), och detsamma gäller nu (2015).

– I vårt register är Molly fortfarande det populäraste namnet på hundar. I övrigt är det i stort sett samma namn i toppen på namnlistan för 2015 jämfört med året innan. Störst förändring i toppen har Elsa gjort, som klättrat fem placeringar upp till plats 15, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Lite extra

I Jordbruksverkets hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 817 000 hundar och 608 000 ägare. I denna statistik kan det dock ingå hundar som är döda eftersom alla hundägare inte är medvetna om att de ska meddela när hunden dött. 2012 gjorde SCB en undersökning som visade på att det finns uppskattningsvis 780 000 hundar totalt i Sverige.

valpar på rad

Retrievrarna regerar Hundsverige.

Läs mer hos SKK

Läs mer om nya 20 i topp-rasen lagotto: En nos värd sin vikt i guld

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla