söt brun hund vid matskål

Tänk på hygienen om hunden får färskfoder

Djupfryst färskfoder, eller BARF, är populärt bland många hundägare. Det består av slakteribiprodukter från exempelvis gris, nöt, fisk eller kyckling, ibland även grönsaker, och serveras helt rått. Många anser att det är den naturliga, och därmed bästa, kosten för hund. Men det gäller att vara noga med hygienen, det har nämligen visat sig kunna innehålla antibiotikaresistenta bakterier.

Alla råa livsmedel, som kött, fisk och fågel, oavsett om de är avsedda för människor eller djur, kan innehålla antibiotikaresistenta bakterier, alltså bakterier som inte går att bekämpa med antibiotika. Det här är ett stort problem inom sjukvården, och en anledning till att man numera är restriktiv med att skriva ut antibiotika för mindre infektioner. Resistenta bakterier kan spridas mellan olika sorters djur, mellan djur och människa och även indirekt via livsmedel.

Prover från åtta olika märken

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har undersökt 39 prover från åtta olika sorters färskfoder med fjäderfä i, vilken är den vanligaste bäraren av ESBL-bildande bakterier. Samtliga prover innehöll E coli-bakterier (bakterier som finns naturligt i tarmen hos människor och djur, men som kan orsaka magsjuka och inflammationer om man får i sig dem via mat eller ett sår). I nio av proverna fanns E-coli-bakterier som bildade ESBL, en grupp enzymer som bryter ned penicillin. Mängden ESBL-bildande bakterier i de undersökta färskfoderprodukterna var relativt låg, men en hund som regelbundet äter foder som innehåller den här typer av ESBL-bildande bakterier löper hög risk att bli bärare av sådana bakterier. Studien visar alltså att det i det undersökta färskfodret, precis som i andra råa köttprodukter, finns bakterier som kan vara resistenta mot antibiotika.

Diska skålar och tvätta händerna noga

För att undvika smittspridning bör du tvätta händerna noga och diska hundens matskål efter varje måltid. Om hunden behandlas med antibiotika, och en tid efter behandlingen avslutats, bör den inte äta färskfoder eller annat foder som inte värmebehandlats eftersom antibiotikabehandling gynnar förekomsten av resistenta bakterier. Dessutom är det troligt att hundens avföring innehåller stora mängder, vilket i sin tur ökar risken för vidare spridning. Extra viktigt att plocka upp efter hunden med andra ord.

Prata gärna med din veterinär om färskfoder kan ha någon positiv eller negativ påverkan på din hunds hälsa.

Tillägg: Ger du ett foder som bara består av rått kött, inga ben eller bendelar, kan det kokas så att bakterierna dör. De resistensgener som finns i köttet kan då i princip inte heller spridas till andra bakterier. Enligt våra experter bör näringsvärdet generellt inte försämras om man kokar färskfodret, möjligen försvinner en del vitaminer. OBS! Foder som innehåller råa ben eller bendelar ska aldrig kokas då kokt ben kan skada hunden.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?