staffe-valp sover på sidan

Avslöjar hundens sovstil personligheten?

Ligger din hund hopkurad, på sidan eller vräker den sig kanske på rygg med benen spretande åt olika håll? Det finns forskare som menar att sovstilen hänger ihop med personligheten – även hos hundar.

En del forskning pekar på att människor som sover på rygg med armarna utefter sidorna är tystlåtna och har höga krav på sig själva, och att de som sover hopkurad i fosterställning är känsliga och mjuka under en ofta tuff yta. Nu har man även tittat på betydelsen av sovställningarna hos våra fyrbenta vänner.

hopkurad

Hunden som helst sover hopkurad som en liten boll, med tassarna helt dolda och svansen som kudde, är enligt vissa forskare en hund som har nära till sina vilda instinkter. Så sover nämligen de flesta hunddjur i det vilda för att behålla värmen och skydda vitala delar för angripare. Det kan vara så att din hund bara sover bäst i den positionen, men det kan också vara ett tecken på att den kanske inte känner sig helt avslappnad, eller helt enkelt fryser.

uppochner

Ligger hunden på rygg, med benen åt alla håll, kan det finnas många likheter med de egenskaper man brukar ge människor som sover på rygg med armar och ben spretande; stort självförtroende, bestämda och helt avslappnade i sin miljö. Det här är också ett bevis på att hunden är en domesticerad varelse, så här skulle aldrig en vild varg sova. Det är en alldeles för utsatt position och gör det dessutom svårt att snabbt komma på fötter. Sover hunden ofta så här kan du nog räkna med att den känner sig trygg hos dig. Ställningen är också svalkande varma dagar.

on_side_brown_lab

Hundar som sover på sidan, med benen utsträckta som om de bara vält över från stående, sägs vara hundar som är trygga och okomplicerade. De litar på sin ägare, tar livet lite med en klackspark och anpassar sig till det mesta.

valp

Utsträckt på mage, med frambenen på var sida om huvudet och bakbenen helt utsträckta rakt bakåt är en klassisk valpposition. Men även äldre hundar med ett glatt, energiskt och valpspralligt sinne sägs gilla den här sovställningen.

Mer om hundars sömn hittar du här.

Om hundars drömmar kan du läsa här.

Du prenumererar väl på Härliga Hund? Annars fixar du det i ett nafs, här.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

En egen plats i hemmet

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

RÖSTA: Vilket är ditt favoritomslag?