Lämna hunden hos främlingar …

Borta bra, men bäst hemma hos någon annan?

Air b’n’b – systemet där privatpersoner hyr ut sina bostäder till semesterfirare – blev snabbt en världssuccé. Nu har det smittat av sig bland hundägare i USA och växer i Europa. ”Dog boarding” innebär att man lämnar sin hund hemma hos en privatperson som man inte känner. Skulle du våga?

Tjänster som Dog Buddy i Europa, och Dog Vacay i USA, fungerar enligt ett liknande koncept som Airb’n’b men riktar sig i stället till hundägare. Tjänsten kopplar samman hundägare med licensierade hundpassare i samma närområde. Till skillnad från en vistelse på ett vanligt hundpensionat välkomnas hunden direkt in i hundpassarens hem och blir en del av dennes vardag med allt vad det innebär, såsom soffmys framför teven och långa morgonpromenader.

En liten hundgäst myser i sängen

En liten hundgäst myser i sängen

Jane Yoo, i Washington DC, arbetar som hundpassare – eller ”dog host” – på heltid. Hon är en passionerad hundpassare som gjort det till sin livsstil att bedriva dog boarding, och hennes tjänster har blivit hett efterfrågade. Det speciella är att kunna erbjuda ett ”hem hemifrån” för de fyrfota gästerna.

– När jag upptäckte Dog Vacay fick det mig att tänka på alla tillfällen då vi behövt lämna Piri på hundpensionat, och på den där urskuldrande känslan vi alltid kände när vi var tvungna att göra det. Den känslan motiverade mig att börja erbjuda andra hundar en plats där de kan få ha sin egen semester, samtidigt som matte och husse kan känna ro över att deras hund får kärlek och omtanke dygnet runt. Vårt motto för Piri’s Place, som vi kallar verksamheten, är att alla gäster ska behandlas så som vi önskade att Piri behandlades om vi lämnade bort honom.

Hemma hos Jane är hennes gäster fria att agera precis som hemma. De är till och med välkomna att sova i parets säng. Jane passar som mest ett par hundar åt gången för att kunna tillgodose allas personliga behov med olika foder, mediciner och egentid för lek och promenader.

Jane som är hundpassare, med en av hundgästerna

Jane som är hundpassare, med en av hundgästerna

Hon berättar att många av ägarna till hennes gäster skämtar om att deras hundar får bättre service än de själva får under sina egna semestrar. Hon poängterar också att inte vem som helst är lämpad att bli en dog host.

– Många tror att det jag gör är enkelt, men det kräver mycket passion och hängivelse.

Följ Jane på Instagram så får du en liten inblick i hennes liv och hundarna hon passar i sitt hem, tillsammans med maken Yangkyu, och cocker spanieln Piri.

DISKUTERA:
Dog boarding tycks nu snart vara verklighet även i Sverige. Vad tror du? Skulle det kunna bli stort här? Skulle du våga lämna din hund hemma hos främlingar?

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven