HJÄLP, NU KOMMER GÄSTERNA …

Att möta gästerna med en vilt skällande hund är inte det roligaste.

HJÄLP, NU KOMMER GÄSTERNA …

Direkt när det knackar på dörren, ofta redan sekunden innan, drar hunden i gång skällandet. Trist och onödigt. Lösningen är att rigga träningstillfällen då du har kontroll över situationen.

1. Lär dig signalerna

Det bästa sättet att slipa bort problem i hundens sätt att vara är att lära sig hur hunden visar att den i nästa sekund -kommer att göra det där som du inte vill.

Hundar talar alltid om, med sina fysiska signaler, vad de tänker göra – ofta i -nästa sekund. Du ser på hunden vad som är på gång, om du vänjer dig vid att titta.

Kolla efter framåtsignalerna: höga öron, korta mungipor, riktad blick, fokuserad kroppshållning. När du ser de signalerna växlar hunden upp till ”skarpt läge”.

2. Rigga övningar

Prata med kompisar och grannar. Be dem närma sig och knacka på dörren när du är beredd (använd mobiltelefonerna).

Samtidigt tittar du på hunden. Du ser signalerna och agerar direkt – innan hunden agerar. Du bromsar hunden, med röst förstås men oftast behöver du också stoppa med din kropp som stoppkloss.

Var tydlig i din broms, och ännu tydligare i berömmet när hunden gör som du vill.

Öva många gånger, på olika tider och med olika besökare. Ibland knackar någon på dörren (eller ringer på klockan) var-annan minut i en timme, ibland sker det bara en enstaka gång. Det viktiga är att du är beredd och har kontroll över övningen.

3. Bromsa skallet

En annan teknik handlar om att lära -hunden att den inte får skälla inomhus.
Det är enkelt med vissa raser och svårt med andra. Har du en hund med mycket naturlig vakt i sig, ja då handlar det framför allt om lära hunden att den får larma – tala om att någon kommer – men inte mer än så. Den träningen går till på samma sätt.

4. Lär besökarna

Du ska också lära alla som besöker dig att ignorera hunden när de kliver in i huset. Det dämpar hundens vilja att hälsa. Och det i sin tur kan hjälpa till att bromsa skällandet.

Kanske vill du också läsa: Morr, soffan är bara min!

Hjälp, hunden biter sönder saker!

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven