Hund minskar oro hos barn

Hund minskar oro hos barn

Nya rön om hur bra det är att leva med hundar – i synnerhet för barn. Inte bara det där att man löper mindre risk för att utveckla astma och allergier när man växer upp med hund, utan om man har barn med oro eller ångest kan den lindras markant.

glad pojke och glad hund

Det är NBC News som berättar om den den här nya studien där drygt 600 barn deltagit, och den korta sammanfattningen är att bara 12 % av barnen med hund hade ångest, medan hela 21 % utan hund hade ångest.

Dr. Anne Gadomski på Bassett Medical Center i New York, USA, skriver så här om studiens resultat i tidskriften Preventing Chronic Disease:

”Antingen har barn som inte hade ångest hundar, eller så gjorde hundarna att barnen hade mindre oro.”

När det handlar om mental hälsa rankade barnen mellan 7 och 8 år ofta husdjuren högre än människor när det gällde att få tröst, att bygga upp självkänsla – och som förtrogna.

”Terapi där hundar deltar påverkar barns mentala hälsa och utvecklings- eller funktionshinder på så sätt att det minskar oro eller upphetsning, samtidigt som det ökar känslan av samhörighet. Eftersom hundar följer människors kommunikation är de särskilt effektiva för barns emotionella utveckling.”

Andra studier har också visat att lek eller gos med en hund höjer nivåerna av det så kallade må bra-hormonet, oxytocin, och sänker nivåerna av stresshormonet kortisol.

Dr. Gadomski skriver att hon och hennes team använde just hundar i studien eftersom det finns så mycket forskning om dem, men att resultaten skulle kunna bli desamma med katter.

Mer om studien finns här.

Du mår bra av att ha hund – kolla här.
Hunden mår bra av dig – kolla här.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven