hund med klubba och skylt som säger Aja Baja människogodis!

Julgodis till vovven

Livet har som bekant 100 % dödlighet, men om man tar det försiktigt och bara smakar lite i taget på vad livet har att erbjuda brukar det gå bra. Julbord och julgodis är två goda exempel. Det gäller även för hundar.

Försäkringsbolaget Sveland har tagit fram 3 fina recept på hundvänligt julgodis, men som vanligt gäller att man äter godis med måtta.

Veterinären Per Josefsson tycker att det är bättre att ge hundgodis än att ge av skinkan och köttbullarna, som ofta innehåller lök och salt. Han varnar förstås också för den livsfarliga chokladen som ofta står framme:

– Kakaon i chokladen innehåller teobromin och kan ge hundar svåra buksmärtor och kräkningar. Djur har inte samma förmåga som människor att bryta ner teobromin och i värsta fall kan det bli en dödlig utgång för djur som fått i sig det. Ju mörkare chokladen är, desto mer teobromin innehåller den. Djurägare som misstänker förgiftning bör omedelbart kontakta veterinär.

För att vara på den säkra sidan kan man i stället alltså servera de här lättlagade godsakerna:

Tonfiskkex

1 burk tonfisk i olja
2 ägg
2 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 msk raps- eller majsolja

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser utom oljan till en deg. Kavla ut degen och tryck ut kexen med pepparkaksformar. Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper och pensla över oljan. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Torkade kycklinghjärtan

200 gram kycklinghjärtan

Värm ugnen till 100–200 grader. Dela alla hjärtan i två bitar och lägg ut dem över bakpappersklädd plåt. Torka i ugn och avlägsna den vätska som bitarna avger. Efter ca 4 timmar är bitarna bruna och hårda. Lägg de torra bitarna på hushållspapper i ett durkslag för att dra ut resterande vätska. Förvara i en öppen burk.

Leverpinnar

500 gram grislever
1,5 dl majsmjöl
0,75 dl vetemjöl
1,5 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Skär levern i mindre bitar. Kör alla ingredienser i en matberedare till en jämn smet. Häll smeten på bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i fem minuter och skär sedan upp den varma kakan till 2 cm tjocka stavar.

Fralla med massa fina så muffins med frosting på

Så här bör det alltså INTE se ut …

Mer info från Sveland hittar du här.

Annan julmat som vovven FÅR äta.

En liten julsång, kanske?

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven