shi-tzu som kom från vargen

Nya rön om var hunden egentligen föddes

Att hunden har sitt ursprung i vargen är numera alla forskare överens om, men hur är det egentligen med hundens födelseplats? Och hur länge har hunden egentligen funnits?

Vissa forskare hävdar att hunden har sitt ursprung i Mellanöstern, andra Europa. Likaså går meningarna isär om hur länge sedan det var som den domesticerades.

Peter Savolainen, forskare på KTH, Stockholms Universitet, har för att få klarhet i detta genomfört en stor forskningsstudie där han och hans team på 14 personer samlat in DNA från Södra Östasien, ett område som tidigare inte undersökts.

– Vi har analyserat hela de nukleära genomen för en världsomspännande provsamling från 46 hundar, som inkluderar prover från södra Kina och Sydostasien. Vi har då funnit att hundar från Södra Östasien utmärker sig jämfört med alla andra hundpopulationer, detta genom att de har den högsta genetiska diversiteten och är genetisk närmast till vargen, säger Peter Savolainen.

Peter Savolainen fann också att den globala hundpopulationen är baserad på två viktiga händelser: Först började hund- och vargpopulationerna att dela sig för cirka 33 000 år sedan i Södra Östasien. Sedan skedde en global spridning av hunden runt hela världen, med start för cirka 15 000 år sedan.

– Hundens historia verkar alltså ha börjat för 33 000 år sedan, men den exakta vägen till de fullt domesticerade hundar som spreds över världen för 15 000 år är ännu inte klarlagd, säger Peter Savolainen.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven