Världens första provrörsvalpar

Världens första provrörsvalpar

En klonad hund har det funnits förut, för att inte tala om får – vem minns inte fåret Dolly? Men trots att den första provrörsmänniskan föddes 1978 har det alltså dröjt fram tills nu innan provrörshunden har anlänt.

Alexander Travis är chef för Baker Institute for Animal Health på universitetet Cornells veterinärmedicinska avdelning i Ithaca, New York, och han har lett studierna. Han beskriver valparna som ”bedårande”, och har själv adopterat två av dem.

Det är en skaplig blandning mellan beagle, labrador och cocker spaniel. De föddes i juli och mår finfint.  Men det är inte bara för att det är trevligt med valpar som provrörsvalparna finns. Hundar är speciella i sin fortplantning så till vida att tiken ju bara är brunstig två gånger om året och då inte producerar ”färdiga” ägg, vilket behövs för provrörsbefruktning. Därför är den här lyckade befruktningen ett stort genombrott och syftet med tekniken är i förlängningen att kunna bevara hotade arter.

Förhoppningen är att tekniken i framtiden också kan användas för att testa sjukdomsmodeller som drabbar människor.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven