Rädd hund gömmer sig under sten när det skjuts fyrverkerier

Fyrverkerirädd hund?

Är din hund rädd för fyrverkerier? Nu finns kanske en lösning, i form av ett nytt receptbelagt läkemedel för hundar som lindrar oro och stress.

Ny medicin lindrar oro och stress

Nyårsaftonen kommer allt närmare och det som för många är en festlig kväll kan vara ett mardrömsdygn för den hundägare som har en fyrverkerirädd hund. Ofta smäller, tjuter och blixtrar det både före och efter själva tolvslaget, ofta till och med i dagar, trots att det faktiskt är förbjudet. Att se sin hund riktigt rädd svider i hjärtat på varje sann hundägare. Det är lätt att man själv blir rejält upprörd över dem som skjuter fyrverkerier på andra tider än tolvslaget, vilket knappast gör situationen för hunden bättre. Men nu kan det alltså finnas en lösning.
Sileo är det första veterinärläkemedlet för att lindra akut ångest och rädsla hos hund som godkänts i Sverige och i övriga Europa.

Masseras in i tandköttet

Sedan tidigare finns lugnande medel som till exempel kosttillskottet Zykléne och DAP, som är lugnande och avstressande doftferomoner. Dessa fungerar bra på en del hundar, men bör ges under minst en vecka innan nyår för att ha maximal effekt. Den största fördelen med Sileo är att det verkar direkt. Det doseras i hundens mun, mellan kinden och tandköttet, via en lättanvänd oral spruta. Medlet bör ges när hunden visar de första tecknen på rädsla och det är inte sederande/bedövande och gör alltså inte hunden slö och dåsig. Sileo är receptbelagt och skrivs ut av veterinär och ska användas enligt veterinärens rekommendation.

Säkerheten och effekten hos preparatet är kliniskt undersökt i flera väldokumenterade studier. Vissa av fältstudierna har också genomförts på nyårsafton och en av studierna påvisar utmärkt eller god effekt i hela 72 procent av fallen.

Tänk på det här …

Skottberördhet och rädsla för ljud är ärftligt. Det bör man tänka på både när man väljer valp eller om man funderar på att ta valpar efter sin hund.

Visserligen kan skotträdsla eller fyrverkeriskräck både uppkomma eller försvinna med tiden, men att välja en hund med skottfasta föräldrar i stamtavlan ökar chansen för att du får en hund som inte blir stressad av fyrverkerier och andra plötsliga ljud.

Och det finns alternativ i form av hotell vid flygplatser där fyrverkerier inte är tillåtna.

Prenumerera på Härliga Hund! Ja tack, så gärna.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven