Så är hunden säker – även ensam hemma

Så är hunden säker – även ensam hemma

Att det skulle börja brinna eller bli en allvarlig översvämning när hunden är ensam hemma är ett mardrömsscenario för alla hundägare. Här är några tips för att göra hemmet säkrare och underlätta för räddningspersonal om olyckan trots allt skulle vara framme.

HUNDSÄKRA

Små valpar ska inte kunna få tillgång till farliga sladdar att tugga på, det kan både ge elstötar och starta brand. Spisvred som är lätta att rubba för nyfikna hundar som vill undersöka dofter på spisen är också en potentiell brandfara. Ett hem behöver valp- och hundsäkras på samma sätt som när det kommer barn i en familj. Tänk också på att allteftersom valpen växer blir räckvidden större.

BEGRÄNSA YTAN

Om du har ett stort hus eller lägenhet kan det vara klokt att begränsa utrymmet som hunden kan röra sig på, till exempel stänga sovrumsdörrar, kanske avgränsa med kompostgaller eller liknande. Ju mindre område, nära entrén, desto enklare för brandmän och annan räddningspersonal att hitta hunden. Dessutom är det skönare för hunden att bara behöva hålla koll på ett eller två rum när den är ensam hemma.

SKAFFA JORDFELSBRYTARE

Skulle en skada uppstå på till exempel en sladd eller en elektrisk apparat bryts strömmen omedelbart om du har en jordfelsbrytare installerad. Den skyddar framför allt mot brand, men ger även ett visst skydd mot elstötar. Eftersom elektricitet rör sig så otroligt snabbt kan i synnerhet små hundar ändå skadas allvarligt, och till och med dö, av en millisekunds kraftig elstöt.

UPPKOPPLAT LARM

Ett uppkopplat larm innebär att det alltid finns någon som håller koll på hemmet om det skulle börja brinna, läcka vatten eller om det skulle bli inbrott. En kamera som fotograferar det som händer gör att man direkt kan sätta in rätt åtgärd. Larmet kan du koppla till din mobiltelefon, eller en pålitlig granne som kan hålla koll. Så fort någon av sensorerna i hemmet utlöses, till exempel på grund av rökutveckling, skickas en varningssignal.

VEM RÄDDAR HUNDEN?

Brandövning hemma känns kanske lite dramatiskt, men det kan vara klokt att prata igenom vem som i första hand ska rädda hunden/hundarna om det skulle börja brinna. Dessutom – övning ger färdighet.

RÄTT INFORMATION

En lapp på dörren om att det finns husdjur – vilken typ och hur många! – i hemmet underlättar för räddningspersonal att hitta dem.

OM OLYCKAN ÄNDÅ VARIT FRAMME

Har din hund varit utsatt för brandrök är det inte säkert att det märks att den tagit skada direkt. Symptomen kan komma efter flera dagar. Ta alltid kontakt med veterinär om du misstänker att hunden fått i sig rök , varm luft eller giftiga ångor, och alltid om hunden börjar hosta, låter hes eller andas annorlunda.

infografik

Bra info om säkerhet! Klicka så blir bilden större.

 

Läs mer hos Verisure.

Läs också: Hunden Zlatan väckte familjen när det brann
Glöm inte: Nominera till Årets Bragdhund några dagar till!
Om en annan hjälte: Tillie fick pris

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven