75 000 dödsdömda djur räddade av piloter

75 000 dödsdömda djur räddade av piloter

Enligt American Humane Association blir 56 procent av de hundar i USA som hamnar på hundstall avlivade, ofta utan att det är något som helst fel på dem. Platsbrist är ett starkt bidragande skäl.

När en grupp piloter blev uppmärksammade på den här sorgliga sanningen beslöt de sig för att försöka hjälpa till på det sätt som låg dem närmast till hands – nämligen genom flygtransporter. Att flytta djuren med flyg är dessutom både säkrare, snabbare och mer effektivt än långa marktransporter.

PNP_rescue_3-3-2010_-_03cutepuppyfaceplaneJoeS-1024x768

Som resultat av piloternas engagemang föddes två ideella organisationer; Pilots N Paws och Wings of Rescue. Tillsammans samordnar de flygtransporter för framför allt valpar, för att ta dem till nya hundstall med bättre resurser, eller till nya ägare i vanliga hem.

Grundare till Pilots N Paws är Debi Boies som är en stor djurvän. Idén väcktes när hon och piloten Jon Wehrenberg räddade livet på en dobermann genom att flyga den från Florida till ett nytt hem i South Carolina. Efter den lyckade aktionen började de fundera på hur de kunde göra detta i större skala och startade sajten Pilots N Paws.

pilots-n-paws-3-600x450

Sajten fungerar som ett forum för att koppla samman anslutna frivilliga piloter med olika räddningsorganisationer och fosterhem över hela USA, för att organisera transporter av husdjur till nya hem. Sedan starten för nio år sedan har Pilots N Paws räddat över 75 000 djur och det finns inga tecken på att efterfrågan på deras tjänster skulle minska.

Ludna resenärer till USA & Kanada

Wings of Rescue finns i Kalifornien och flyger sina ludna passagerare (katter och hundar) till nya hem längs västkusten och även Kanada. Grundaren, Yehuda Netanel, har varit pilot i 27 år och det första räddningsuppdraget, som omfattade 300 hundar, gjorde han helt på egen hand.

wings-of-rescue-3

I dag har han hjälp av 28 piloter och en mängd volontärer på marken. I år räknar man med att flyga över 7 000 katter och hundar, som annars hade blivit avlivade, till nya hem. Varje djur får en egen flygbur och de allra flesta sover sig lugnt genom hela flygresan. Men de som har svårt att sova eller kanske är åksjuka får god omvårdnad av till exempel piloten Anj Garcia som jobbat länge i projektet. Han erkänner villigt att han gärna tar hand om dem och gosar lite extra med dem som är oroliga.

wings-of-rescue-21

Den 20 november i år kommer Wings of Rescue slå rekord, med transport av över 1 000 hundar och katter som tillsammans får flyga till nya hem med 20 olika flygplan.

Båda organisationerna är helt ideella och drivs med hjälp av donationer – och förstås mycket insatser och kärlek.

Mer om båda projekten kan du läsa på Pilots N Paws och Wings of Rescue.

Källa: BarkPost

Läs också: Hittehunden Roos första egna leksak
Missa inte: Säkerhet hemma – när hunden är ensam


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven